'Ook in Griekenland willen ze terug naar Ot en Sien'

Wanneer ik op vakantie ben, neem ik me altijd voor om een boek te lezen dat een beetje jeuk geeft. In dit geval 'De meeste mensen deugen' van Rutger Bregman. Een jonge, veelgelezen schrijver die een nogal duidelijk beeld heeft over hoe om te gaan met geld en het eten van vlees. Niet het type waar een boer het snel mee eens zal zijn en daarom goed te weten wat zulke mensen beweegt.

%27Ook+in+Griekenland+willen+ze+terug+naar+Ot+en+Sien%27
© Anita Rozendaal-Baaij

Ik denk vaak dat de overheid in het stikstofdossier meer moet denken als Bregman. De meeste boeren deugen.

Aangezien stilzitten niet in mij aard zit en de kinderen toch voorzien waren van een goed werkende wifi, had ik alle tijd om me te verdiepen in de omgeving en speciaal de landbouw. Nou, dat viel bitter tegen op dat Griekse eiland in de Middellandse Zee. Ik ben welgeteld vijf koeien, zes paarden, 25 schapen en een trekker tegengekomen. Ook de tuinbouw was nergens te bekennen.

Begrijpelijk, want wanneer je er met boerenogen naar kijkt, is het er te droog en bergachtig. Het landschap zou je ook op de maan kunnen aantreffen. Totaal ongeschikt om landbouw te bedrijven, al zou een beetje stikstof wonderen doen dacht ik vaak.

Het blijft onbegrijpelijk dat overheden geld blijven steken in beelden uit het verleden

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

Toch vond ik het opvallend dat overal op het eiland muurtjes waren gebouwd. Het leek op een soort van terrassenlandbouw uit vervlogen tijden. Maar echt veel kon ik me daar niet bij voorstellen. Totdat ik bij het plaatselijke infocentrum kwam en er een groot bord stond van de Europese Unie over een project.

Er was namelijk 1,5 miljoen euro gestoken in het restaureren van de oude muurtjes met als doelstelling de oude vorm van terrassenlandbouw weer in werking te brengen. Want dat is goed voor biodiversiteit, klimaatadaptatie, werkgelegenheid en lokaal gebruik van voedsel.

Pff, jaja, waar heb ik dat vaker gelezen? Allemaal terug naar de ot-en-sienlandbouw en de problemen zijn opgelost. Het blijft onbegrijpelijk dat overheden geld blijven steken in beelden uit het verleden. Overigens is er niets mis met kennis en kunde uit het verleden in een nieuw modern jasje.

Deze wensbeelden waren niet de enige overeenkomst met Nederland, want naast het bord van het project hing een mooi bord over Natura 2000. Het hele eiland was voor 70 procent ingetekend. Of dat voor problemen zorgt? Navraag leverde alleen maar onbegrijpelijke blikken op. Problemen levert dat niet op. Er kan gewoon overal worden gebouwd.

Zo'n rustig eiland is niet te vergelijken met een druk en vol Nederland. Maar als we overal dezelfde wetgeving hebben, dan krijgen we hetzelfde als op dat Griekse eiland. Een kale vlakte met een herinnering van vroeger.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer