'Wijsheid en gebreken gaan samen op'

Ja, ik moest er ook aan geloven… Vadertje tijd is onverbiddelijk. Ik ben 50 geworden. En eerlijk gezegd vind ik er helemaal niks aan. Het geeft het gevoel dat je richting de uitgang gaat. En dat gevoel kende ik nog niet, ik had altijd het idee dat het grootste gedeelte van mijn ondernemende leven nog voor me lag.

%27Wijsheid+en+gebreken+gaan+samen+op%27
© Dirk Hol

Maar natuurlijk was dat het ontkennen van de werkelijkheid. Natuurlijk was ik er fysiek al op achteruit aan het gaan. Dat is geen probleem. Met ouder worden heb ik nooit veel moeite gehad. Ik zie al die sportende dertigers en veertigers voorbijrijden en hollen om die achteruitgang uit te stellen. Ik krijg dan altijd medelijden, want het rouwproces om het lichamelijk verval wordt daardoor straks nog groter.

Dat is hetzelfde als met een boer die wil stoppen met zijn bedrijf. Wanneer je in je hoofd wilt stoppen, doe dat dan maar gelijk. Het rouwproces is korter en biedt ook eerder ruimte voor de blijvers.

Over stoppen gesproken, heeft u dat ook meegekregen? Wat?! Dat cadeau van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Dat cadeau van gebakken lucht. Verbazingwekkend hoe de meute wordt gemend door volksmenner Remkes. Zijn boodschap was harder dan die van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. En de uitvoering van zijn ideeën gingen verder dan eerdere plannen.

Wanneer je in je hoofd wilt stoppen, doe dat dan maar gelijk

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

Maar de loslopende koeien met de naam 'landbouw' die zich niet wilden laten temmen, werden getemd door koeienfluisteraar Remkes en lieten zich nu met fluwelen handschoentjes de halsters omdoen. En nu staan de makke koeien met de namen LTO Nederland, Farmers Defence Force en Agractie zusterlijk te herkauwen op het voer dat de overheid ons voorzet.

Overigens had minister Van der Wal moeten opstappen, gezien de inhoudelijke kritiek die ze kreeg op haar stikstofplannen en haar communicatie richting ons boeren. Maar ja, in de Haagse slangenkuil is het maar net door welke slang je wordt gebeten.

Ik word er niet warm of koud van, van slangenbeten uit het Haagse. Misschien ben ik afgestompt door weer een plannetje of misschien is het de wijsheid die met de jaren komt. Wie het weet, mag het zeggen.

Het is natuurlijk wel zorgelijk dat jonge agrarisch ondernemers dit antigif nog niet hebben en besluiten er niet meer aan te beginnen. Of erger, te stoppen.

Wat dat betreft zijn de sprookjes van Remkes wel goud. Want eenmaal gewend aan al die mooie Haagse praatjes, kun je zorgeloos doorboeren. Ook na je vijftigste.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer