Zuid-Holland neemt stap terug in gebiedsproces, CDA-gedeputeerde trekt boetekleed aan

Het gebiedsproces in Zuid-Holland is in een impasse gekomen na het optreden van de provincie rond de Nieuwkoopse Plassen en de onrust die hierdoor ontstond bij boeren. CDA-gedeputeerde Meindert Stolk trekt het boetekleed aan, ook richting zijn partijgenoten. 'Dit had niet mogen gebeuren', schrijft hij in een brief aan CDA-afdelingsbestuurders en -boerenleden in Zuid-Holland.

Zuid%2DHolland+neemt+stap+terug+in+gebiedsproces%2C+CDA%2Dgedeputeerde+trekt+boetekleed+aan
© Bert Hartman

Volgens de CDA-lijsttrekker in Zuid-Holland heeft de provincie fouten gemaakt en is 'onhandig gecommuniceerd' over het gebiedsproces rond de Nieuwkoopse Plassen. 'Ik betreur het zeer dat er onder tijdsdruk is gehandeld, dat daarbij het opgebouwde vertrouwen een deuk heeft opgelopen en dat het gebiedsproces daardoor onder druk is komen te staan.'

De gedeputeerde sprak vorige week maandag met boeren in polder De Meije over het terugdringen van de ammoniakemissie naar nul. Dat leidde tot veel onrust. Stolk stelt dat nu hij weet dat hij met een verkeerde verwachting van de stand van zaken dit gesprek voerde. 'Met als oprechte intentie te voorkomen dat mogelijk slecht nieuws hen via andere kanalen of pas achteraf zou bereiken. Goede bedoelingen, maar met een verkeerde boodschap en een slechte timing.'


Afgeblazen bijeenkomst

Een bijeenkomst dinsdagavond, waarvoor de provincie driehonderd boeren had uitgenodigd, werd op het laatste moment afgeblazen. Volgens de politicus is het goed om een stap terug te nemen in het gebiedsproces, nog geen besluiten te nemen en eerst in te zetten op het hervatten van het gesprek.

'Waar ik van baal dat ik twee jaar lang juist volop geïnvesteerd heb in vertrouwen herwinnen en de samenwerking met partijen. Er zijn veel emoties en veel vragen gesteld. Het is goed om nu even na te denken wat we nu echt nodig hebben en concrete vragen aan het Rijk te stellen.'


Vanuit verschillende hoeken, zoals LTO Noord en gemeenten, kwam forse kritiek op het optreden van provincie Zuid-Holland. LTO Noord-voorzitter Zuid-Holland Arie Verhorst meldt dat het 'opvallend stil' is vanuit de provincie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer