Greenpeace-onderzoek: ammoniakemissie kan in 2025 36 procent lager

De ammoniakemissie van de Nederlandse veehouderij zou in 2025 36 procent lager kunnen liggen. Dat stelt CLM Onderzoek en Advies in een onderzoek in opdracht van Greenpeace om inzichtelijk te maken wat met verschillende maatregelen te halen is.

Greenpeace%2Donderzoek%3A+ammoniakemissie+kan+in+2025+36+procent+lager
© Dirk Hol

Volgens de milieuorganisatie gaat het om maatregelen die met relatief weinig inspanning kunnen worden genomen en die voor het eind van 2025 kunnen zijn uitgevoerd. CLM rekent voor dat een emissiereductie van 40 kiloton mogelijk is. In 2020 stelde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nog dat de maximale reductie 21,4 kiloton zou zijn.

Een van de maatregelen die CLM en Greenpeace in hun onderzoeksrapport voorstellen, is dat de top 100 piekbelasters, zoals vorig jaar in een meermaals gecorrigeerd lijstje naar buiten is gebracht, allemaal hun activiteiten hebben beëindigd in 2025. Ook de 3.621 bedrijven die als grootste piekbelasters op Natura 2000-gebieden worden beschouwd, zouden allemaal moeten stoppen of verplaatsen om de genoemde 36 procent reductie te halen.


Daarnaast stelt CLM voor dat de productierechten en stikstofruimte van stoppende bedrijven worden opgekocht en niet opnieuw worden uitgegeven. Ook moeten productierechten bij een overdracht tussen veehouders worden afgeroomd, vindt de milieuorganisatie.

Deze week werd ook bekend dat Greenpeace naar de rechter stapt als het kabinet niet binnen twee weken harde toezeggingen doet om met maatregelen te komen die de stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden drastisch verminderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer