Natuurorganisatie It Fryske Gea: aanwijzing stikstofgevoelige veenmos 'over de top'

Niet alleen de agrarische sector en de politiek, ook natuurorganisatie It Fryske Gea heeft kritiek op de aanwijzing van stikstofgevoelige natuur in De Fûgelhoeke. Directeur Henk de Vries van It Fryske Gea noemt de aanwijzing van 0,4 hectare veenmosrietland 'over de top'. 'Het gaat om een kleine oppervlakte van matige kwaliteit', stelde hij tijdens een werkbezoek van CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk aan het gebied.

Natuurorganisatie+It+Fryske+Gea%3A+aanwijzing+stikstofgevoelige+veenmos+%27over+de+top%27
© Niels de Vries

Het gebied is onderdeel van Natura 2000-gebied Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving. Volgens De Vries verbetert de kwaliteit van het veenmosrietland in de regio niet onder meer omdat uitbreiding van het gebied onmogelijk is.

'Juridisch klopt de aanwijzing, er valt geen speld tussen te krijgen. Maar als je kijkt naar de maatschappelijke impact, is de aanwijzing overdreven', vindt hij. De Vries ziet meer in uitbreiding van veenmosrietland in bijvoorbeeld Natura 2000-gebieden de Alde Feanen. De provincie telt honderden hectare veenmosrietland.

De aanwijzing brengt onder de veehouders in het gebied onzekerheid met zich mee. Enkele boeren uiten kort voor het bezoek aan de Fûgelhoeke, hun zorgen aan Boswijk. Zij willen anoniem blijven. Een melkveehouder vertelt: 'We hebben het goed voor elkaar op het bedrijf. We hebben onlangs gevierd dat onze oudste koe 20 jaar werd. Maar van deze natuuraanwijzing zijn wij goed ziek geweest. Waarom moeten wij inleveren? Het is hier een toeristisch gebied. Waarom mogen Duitsers met hun motorboten vlakbij deze natuur varen? En er loopt een provinciale weg op geen 250 meter van natuur?'


Melkapparatuur verkocht

Een biologische boer is 'er helemaal klaar mee'. Keer op keer zag hij zijn plannen voor een toekomstgerichte emissiearme stal in rook opgaan. De aanwijzing door het ministerie deed de emmer bij hem overlopen. De veehouder heeft inmiddels de melkapparatuur die hij op zolder klaar had liggen voor de nieuwe stal verkocht.

'Mijn motivatie is weg. Ik melk 90 koeien en heb 80 hectare land, dat is dus ongeveer 1 koe per hectare. Wat willen ze nu? Als ik al aan het worstelen ben, hoe groot is de worsteling van een gangbare boer dan wel niet? Het heeft mij 50.000 euro aan advies gekost.'


Een derde ondernemer hoopt dat hij zijn jongensdroom kan blijven verwezenlijken. 'Boeren is prachtig om te doen, de ruimte en vrijheid de je hebt. Ik hoef geen groot bedrijf, maar ik wil wel graag boer blijven'. Hij blijft ook realistisch. 'Wanneer er geen toekomst is meer voor het agrarisch bedrijf, ga ik met mijn andere baan verder.'


Stikstofdebat

Boswijk zegt toe dat hij de onzekerheid van de veehouders over onder andere de aanwijzing van stikstofgevoelige natuur mee gaat nemen in het debat over stikstof, donderdag in de Tweede Kamer. Het CDA-Tweede Kamerlid spreekt van een 'super waardeloos vacuüm' waarin de boeren zitten.

'We zijn in bizarre situaties beland', reageert Boswijk. ' Terwijl ik voor een zaal met PAS-melders sta, koopt Schiphol boeren uit. Ik kan dat niet uitleggen. Wij hadden scherper aan de wind moeten zeilen. Door slecht overheidsbeleid zijn mensen het slachtoffer geworden. Daar hebben wij als CDA ook onze vingerafdruk op.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer