Praktijkgroep Noord-Holland behaalt 30 procent stikstofreductie

Noord-Hollandse veehouderijbedrijven hebben met diverse managementmaatregelen een stikstofreductie gerealiseerd van 30 procent. Agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken heeft natuurgedeputeerde Esther Rommel (VVD) in Dorpshuis De Zwaan in Hobrede onlangs een lijst overhandigd met praktische aanbevelingen.

Praktijkgroep+Noord%2DHolland+behaalt+30+procent+stikstofreductie
© Nieuwe Oogst

In de aanbevelingen zijn vier verschillende ontwikkelrichtingen uitgewerkt. De bijbehorende managementmaatregelen zijn een uitkomst van een praktijkgroep met agrariërs die twee jaar onder begeleiding van Boerenverstand Onderzoek & Advies op het eigen bedrijf aan de slag zijn gegaan met de verschillende routes van stikstofreductie en werkbare oplossingen.

In Drenthe en Noord-Brabant worden in diverse projecten duurzame prestaties via een beloningssysteem gestimuleerd. In Noord-Holland doet Cono Kaasmakers iets vergelijkbaars met zijn leden. 'Belonen is laagdrempelig en kent geen juridische bezwaren die snelle implementatie in de weg staan', luidt de eerste aanbeveling.


Haalbaarheidsstudie

Veehouders kunnen op basis van bedrijfscijfers aantonen welke duurzaamheidsprestaties ze leveren. Meer weidegang en minder eiwit voeren aan de koeien zijn daarin belangrijke elementen. Ook voor technische innovaties is zoiets mogelijk. Provincie Noord-Holland wordt gevraagd om een haalbaarheidsstudie te financieren om hiervoor een beloningssysteem te kunnen testen.

In het verlengde stelt Water, Land & Dijken verder dat het uitkopen van boerenbedrijven niet de meeste milieuwinst hoeft op te leveren. 'Er is nog veel winst te halen op de individuele bedrijven, mits maatwerk kan worden geleverd', stelt voorzitter Frank de Wit.


Beheercheck

Ook ziet Water, Land & Dijken via de beheercheck in de provinciale gebiedsprocessen dat er vaak geen boerderijen kunnen worden weggekocht, omdat de koeien in het gebied nodig zijn om het beheer in de natuurgebieden te borgen. 'Met deze maatregelen kunnen we dat voorkomen en intussen evengoed stikstof reduceren.'

Verder is het volgens de agrarische natuurvereniging zaak dat er een goed informatieloket komt waar ondernemers terechtkunnen met vragen, waar concrete managementmaatregelen nader kunnen worden uitgelegd en waar een overzicht wordt gegeven welke ondersteuning daarvoor beschikbaar is. De Wit: 'Vergelijkbaar met het Landbouwportaal, waarmee ook goede praktische resultaten worden bereikt.'

Ook roept Water, Land & Dijken op om het traject van de studiegroep voort te zetten. Er is veel kennis opgedaan die kan worden uitgedragen naar andere bedrijven, stelt de voorzitter van de agrarische natuurvereniging. 'Maar ook is er de behoefte aan het maken van een verdiepingsslag door het veilig kunnen uittesten van maatregelen. Dit willen we graag doen samen met de provincie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer