Europees Parlement steunt oproep voor toelating kunstmestvervangers

Het Europees Parlement vindt dat de EU minder afhankelijk moet worden van geïmporteerde kunstmest. De EU-politici vinden dat versneld kunstmestvervangers, zoals het door Nederland bepleite Renure, moeten worden toegelaten. Eerder stemde de landbouwcommissie van het Europees Parlement hier al mee in.

Europees+Parlement+steunt+oproep+voor+toelating+kunstmestvervangers
© Burt Sytsma

Verder willen de Europarlementariërs dat de Europese Commissie gaat onderzoeken of er een gezamenlijk aankoopmechanisme voor meststoffen moet komen. Na de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 stegen de prijzen van kunstmest en energie sterk, wat gevolgen had voor de voedselprijzen. De prijzen voor stikstofmeststoffen stegen in september 2022 met 149 procent, waarbij de grootste kunstmestfabrikanten recordwinsten boekten.

Om de aanvoer van meststoffen te waarborgen dringt het Europarlement er bij de Europese Commissie op aan maatregelen te nemen om de prijzen te verlagen en om de strategische autonomie op het gebied van meststoffen te vergroten. De EU-politici erkennen wel dat een Europese zelfvoorziening voor minerale meststoffen op middellange termijn 'niet realistisch' is.


Tegen betaling afvoeren

De Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema, mede-indiener van de kunstmestresolutie, wees erop dat de landbouw optimaal gebruik moet maken van meststoffen die al voorhanden zijn. Hij noemt dierlijke mest en menselijke uitwerpselen als voorbeelden. Helaas wordt dit gebruik volgens Huitema belemmerd door Europese regels. Hij hekelt dat boeren in de huidige situatie een deel van hun eigen dierlijke mest tegen betaling moeten afvoeren en tegelijkertijd dure kunstmest moeten aankopen.


In een resolutie die donderdag bij handopsteking is goedgekeurd, roepen de EP-leden op tot een Europese meststrategie, het liefst al binnen enkele maanden. Ze merken op dat Russisch gas gebruikt bij de productie van kunstmest bijdraagt aan de financiering van de oorlog in Oekraïne. Ze roepen daarom op 'zo snel mogelijk voldoende geld toe te wijzen om een einde te maken aan de afhankelijkheid van dit gas'.

De indiener van de omvangrijke maar niet-bindende resolutie, de Duitse voorzitter van de Landbouwcommissie Norbert Lins (EVP), zei: 'We moeten dringend zorgen voor voldoende meststoffen voor onze boeren en we hebben meer actie nodig om hun inkoopprijzen te verlagen. Het vervangen van minerale meststoffen door nutriënten uit biologische bronnen zou de gereedschapskist voor boeren aanzienlijk verbreden en de Europese landbouw minder afhankelijk maken van de invoer van kunstmest uit derde landen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer