Al zestien EU-landen voor kunstmestvervangers

Het Nederlandse streven naar Europese toestemming voor kunstmestvervangers wordt inmiddels gesteund door zestien EU-landen. Spanje diende deze week namens die landen een kunstmestplan voor de korte termijn in.

Al+zestien+EU%2Dlanden+voor+kunstmestvervangers
© Europese Commissie 2022

Een Nederlandse topambtenaar heeft vorige week in Madrid besprekingen gevoerd met de Spaanse opstellers van dat plan, waarna het Nederlandse pleidooi als één van de hoofdelementen aan het pakket is toegevoegd. Het Spaanse voorstel komt voort uit onvrede over het uitblijven van EU-steun voor de hoge kunstmestprijzen.


Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski laat compensatie daarvoor aan de nationale regeringen. Wel maakte hij duidelijk dat het openstellen van de financiële landbouwcrisisreserve voor de hoge kunstmestprijzen niet echt zoden aan de dijk zal zetten.

In dat crisisfonds zit ongeveer 450 miljoen euro, terwijl ruwe schattingen nu al uitgaan van miljarden euro's hogere kunstmestrekeningen in de hele EU. Bovendien kan dat crisisgeld alleen ingezet worden als alle 27 landen ermee instemmen en dat is nu niet het geval.


Knopen doorhakken

Veel EU-landbouwministers lieten deze week tijdens een regulier overleg in Brussel doorschemeren dat ze vinden dat de Europese Commissie nu eindelijk eens knopen moet doorhakken over het toelaten van wat in Europese termen renure, bewerkte dierlijke mest, heet.

Rapportages van EU-experts tonen aan dat resultaten uit Nederlandse pilots erop duiden dat renure minder milieuvervuilend is dan onbewerkte mest. Naar verluidt wil de Europese Commissie vasthouden aan het criterium dat de omgewerkte en gezuiverde mestvervanger nog steeds een 'dierlijk product' is. In dat geval mag het niet overal onbeperkt worden gebruikt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer