LTO vindt niet toestaan kunstmestvervangers gemiste kans

De Europese Commissie staat kunstmestvervangers niet toe. Dat blijkt deze week uit de gepresenteerde notitie om de betaalbaarheid en verkrijgbaarheid van meststoffen te waarborgen. LTO Nederland noemt dat 'een gemiste kans'.

LTO+vindt+niet+toestaan+kunstmestvervangers+gemiste+kans
© Dirk Hol

Aanleiding voor het opstellen van de notitie zijn de hoge kunstmestprijzen en de lage beschikbaarheid van kunstmest op dit moment vanwege de energiecrisis. LTO Nederland zet zich al vijftien jaar in, zowel in Den Haag als in Brussel, om kunstmestvervangers mogelijk te maken.


Dat is in eerste instantie niet zozeer wenselijk vanuit energieoogpunt, maar vanuit het verder sluiten van de kringlopen en efficiënter benutten van beschikbare nutriënten.Ook de meeste EU-lidstaten hebben de afgelopen maanden de Europese Commissie (EC) verzocht kunstmestvervangers zo snel mogelijk toe te staan.


Maatregelen

In de EC-notitie gaat het wel over het prioriteren van gasaanvoer voor kunstmest, bevorderen van markttransparantie en het ondersteunen van boeren en tuinders door financiële tegemoetkomingen bij de aankoop van kunstmest. Daarnaast wordt ondersteuning van efficiënter en duurzamer gebruik van kunstmest via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid genoemd. 'Voornamelijk kortetermijnmaatregelen', constateert LTO. 'Die bieden grotendeels maar een tijdelijke oplossing.'Kunstmestvervangers of Renure (REcovered Nitrogen from manURE) worden wel genoemd, maar deze zullen pas besproken worden in het Nutriënten Actieplan van de Europese Commissie, dat begin 2023 wordt gepresenteerd. LTO Nederland belooft zich volop in te zetten om ervoor te zorgen dat kunstmestvervangers in dit actieplan worden opgenomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer