Teleurstelling over uitstel kunstmestvervangers

Nederlandse Europarlementariërs in de EU-Landbouwcommissie reageren teleurgesteld op het nog niet overal toelaten van kunstmestvervangers. De Europese Commissie gaat daar pas op z'n vroegst in de loop van volgend jaar een besluit over nemen.

Teleurstelling+over+uitstel+kunstmestvervangers
© Europese Unie 2022

Europees Commissaris Janusz Wojciechowski wil toelating van deze nieuwe meststoffen koppelen aan afspraken over minder gebruik ervan, vast te leggen in een 'nutriënten management plan'. Brussel vindt dat er in waterrijke gebieden nog teveel nitraat in het bodem- en drinkwater terecht komt.


Bert-Jan Ruissen (SGP), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) hadden er begin deze week nogmaals op aangedrongen bewerkte natuurlijke meststoffen (renure) niet langer als 'dierlijke' mest te bestempelen. Met die aanpassing zouden de Nederlandse veehouderij voor een belangrijk deel verlost worden van het mestoverschot dat ontstaat door het verlies van de derogatie.


Noodkreet

Ruissen is teleurgesteld in het hernieuwde uitstel. Hij uitte tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement van woensdagavond een noodkreet richting de Europese Commissie. 'U gaat op zoek naar kunstmest in Oman, Turkmenistan en Qatar, terwijl een belangrijk deel van de oplossing gewoon hier in de EU aanwezig is: nutriënten uit dierlijke mest die we zelf verwerken kunnen tot kwalitatief hoogwaardige, hernieuwbare meststoffen.'

Volgens Ruissen laat de commissie die oplossing nu onbenut. 'Ik weet één ding: als de Commissie vasthoudt aan allerlei voorwaarden, zullen in grote delen van de EU kunstmestvervangers niet van de grond komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer