Europees Parlement steunt oproep tot toelating kunstmestvervangers

De Landbouwcommissie van het Europees Parlement staat achter een oproep om dierlijke mest zo snel mogelijk toe te laten als grondstof voor kunstmestvervangers. Dat voorstel werd onder andere door VVD-Europarlementariër Jan Huitema ingediend.

Europees+Parlement+steunt+oproep+tot+toelating+kunstmestvervangers
© Europees Parlement

Huitema was medeonderhandelaar van een resolutie over de aanpak van de hoge kunstmestprijzen. Door het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn mogen kunstmestvervangers van dierlijke mest op meer dan 70 procent van de Europese landbouwgrond niet worden gebruikt.

De Europarlementariër ziet alleen maar voordelen als dierlijke mest gaat gelden als kunstmestvervanger. 'Door de oorlog in Oekraïne is kunstmest moeilijker te verkrijgen en flink duurder geworden. Bovendien is voor de productie van een ton kunstmest ruim 1.000 kuub aardgas nodig en komt bij het productieproces veel CO2 vrij. Daarom is het in mijn ogen belangrijk dat we optimaal gebruikmaken van de meststoffen die we al voorhanden hebben.'


Derogatie

Het steekt Huitema dat de inzet van dierlijke mest wordt belemmerd door Europese regels. Zo moeten boeren een deel van hun eigen dierlijke mest tegen betaling afvoeren en tegelijkertijd dure kunstmest aankopen. Met de aanstaande afschaffing van de derogatie op mest in Nederland wordt dit probleem alleen maar groter, verwacht hij. 'De wereld op zijn kop. Het gebruik van dierlijke mest als vervanging van kunstmest is wat mij betreft urgenter dan ooit.'De Landbouwcommissie van het Europees Parlement komt nog voor april met een voorstel richting het voltallige parlement. Huitema verwacht ook dan geen tegengas. 'Een ruime meerderheid van landbouwwoordvoerders uit de hele Europese Unie stemde voor. Daarna is het aan de Europese Commissie of die daadwerkelijk een voorstel doet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer