Mogelijk toch toestemming voor kunstmestvervangers

Het gebruik van kunstmestvervangers in nitraatgevoelige gebieden wordt mogelijk toch toegestaan. Door de hoge kunstmest- en energieprijzen lijkt in Brussel de stemming te kantelen.

Mogelijk+toch+toestemming+voor+kunstmestvervangers
© Twan Wiermans

Woensdag komt de Europese Commissie met een plan om de hoge kunstmestprijzen te beteugelen. Door de oorlog in Oekraïne is de import uit Rusland stil komen te vallen en is de productie ervan veel duurder geworden door de hoge gasprijzen. Het kunstmesttekort tikt door in de voedselprijzen en daarmee in de inflatie.

Brussel hoopt die gevolgen te beteugelen door kunstmestvervangers – renure in EU-terminologie – toe te staan. Dit was aanvankelijk goed nieuws voor Nederlandse boeren die door het wegvallen van de derogatie straks veel meer mest moeten laten verwerken.


Die hoop verdween toen landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski recent aangaf dat kunstmestvervangers niet worden toegestaan in nitraatgevoelige en waterrijke gebieden. Daardoor zou slechts 30 procent van het Europese landbouwareaal in aanmerking komen voor deze versoepeling. Nederland valt daar buiten.


Voedselzekerheid

De Europese organisaties voor boeren Copa-Cogeca en graanhandelaren Coceral hebben er bij de Europese Commissie en de landbouwcommissie in het Europees Parlement op aangedrongen de beschikbaarheid van goedkope meststoffen te bewaken. Ze benadrukken het belang van de Europese voedsel- en diervoederproductie voor de voedselzekerheid in de Europese Unie en de bijdrage van de landbouw aan het economische herstel na een aantal zware (corona)jaren.

Volgens Brusselse bronnen maakt Wojciechowski woensdag bekend dat er onder voorwaarden uitzonderingen komen voor het gebruik van kunstmestmestvervangers in nitraatgevoelige gebieden. Daarover zou dinsdag worden gesproken. Het besluit kan voor verlichting zorgen op de Nederlands mestmarkt als een deel van het mestoverschot dat ontstaat door het verlies van de derogatie kan worden verwerkt tot kunstmestvervangers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer