Geen versoepelingen voor gebruik kunstmestvervangers

De Europese Commissie ziet op korte termijn geen mogelijkheden om iets te doen aan de hoge kunstmestprijzen. Ook komen er vooralsnog geen versoepelingen ten gunste van kunstmestvervangers.

Geen+versoepelingen+voor+gebruik+kunstmestvervangers
© Europese Unie

Brussel is wel bereid versneld toestemming te geven als EU-landen zelf staatssteun aan hun boeren willen geven om de hoge kunstmestprijzen op te vangen. Dat zegt EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski.

Landen kunnen hun wensen bespreken in de onderhandelingen over de Nationaal Strategische Plannen (NSP), die onderdeel uitmaken van het nieuwe GLB dat volgend jaar ingaat. Die procedures bieden volgens de landbouwcommissaris ruimte voor uitzonderingen per land.


Wojciechowski presenteerde woensdag de langverwachte EU-voorstellen voor reparatie van de oplopende kunstmestkosten voor boeren. Die voorstellen vallen tegen. Op een vraag van verslaggevers over een mogelijke derogatie voor kunstmestvervangers reageerde de EU-commissaris negatief. Pas op langere termijn kunnen nieuwe 'groene' kunstmestvervangers worden toegelaten. Daarvoor moet eerst in het voorjaar van 2023 besloten worden over een nieuw 'nutriëntenmanagementplan'.

Voor de Europese agrarische koepel Copa-Cogeca is de teleurstelling even groot als de verwachtingen, reageert COPA-voorzitter Christiane Lambert. De nieuwe voorstellen geven eenvoudigweg geen concrete antwoorden op de problematiek van de Europese boeren, zei ze.


Verschillen per land

Volgens Wojciechowski verschillen de gevolgen van de extreem dure kunstmest per land. Ook wees hij er op dat tot nu toe achttien landen 'eigen geld' inzetten. En negen landen dus nog niet. De EU heeft eerder dit jaar verhoogde bedragen voor staatssteun toegelaten en veel EU-landen zitten nog lang niet op hun maximum.

Als geslaagd voorbeeld van wat er nu al wel kan, wees Wojciechowski op de situatie in Polen. Daar heeft de regering honderden miljoenen euro's gestoken in een nationaal kunstmestagentschap. Dat overheidsbureau koopt grote partijen kunstmest in die met korting worden doorgegeven aan boeren. Het verschil wordt bijgelegd door de Poolse Staat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer