Duitse markt nadelig voor afzet Nederlandse biologische varkens

In Nederland ontstaat druk op de prijzen voor biologische vleesvarkens. Dat komt vooral omdat er in Duitsland meer aanbod is dan vraag. Dat is hoog door uitbreidingen in Denemarken, weet voorzitter Jeroen Neijmeijer van de Vereniging van Biologische Varkenshouders (VBV).

Duitse+markt+nadelig+voor+afzet+Nederlandse+biologische+varkens
© Twan Wiermans

De afzet van biologische varkens in Nederland heeft (nog) niet te lijden onder de economische crisis. 'De afzet krimpt niet', weet Neijmeijer: 'Wel stabiliseert de afzet, terwijl er anders doorgaans sprake is van een langzame, gestage groei.'

De Nederlandse biologische sector is echter ook afhankelijk van de Duitse markt voor de afzet van biologisch varkensvlees. Die Duitse markt heeft te maken met een te hoog aanbod. Dat komt met name omdat er in Denemarken een stimuleringspremie is geweest om over te schakelen naar biologische varkenshouderij. Deense biologische varkens gaan ook naar de Duitse markt.


Flinke prijsverlaging

Door de stagnerende afzet heeft een van de Duitse afnemers van biologische varkens de prijs flink moeten verlagen met 45 cent per kilo. Een flinke aderlating voor de getroffen varkenshouders. Als de voerprijzen niet zo hoog zouden zijn, konden de varkenshouders dit nog wel dragen. 'Nu wordt het toch wel moeilijk', stelt Neijmeijer.

De belangrijkste les van de huidige situatie is in zijn ogen dat de overheid niet zomaar rechtstreeks de omschakeling naar biologische varkenshouderij moet stimuleren. De markt moet volgens de VBV-voorzitter bepalend zijn voor de vraag en daar moet je het aanbod op afstemmen. 'Wat de overheid wel kan doen, is de vraag naar biologische producten stimuleren.'


Controlekosten

Dat kan volgens Neijmeijer bijvoorbeeld door een ander btw-tarief, verschil te maken bij de controlekosten, de gelden vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gerichter inzetten en in de eigen overheidskantines een deel biologische producten gebruiken. 'En als de vraag er is, kunnen varkenshouders omschakelen. Stimuleer je eerst omschakeling voor de markt er is, dan help je een gezonde sector om zeep.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer