Noorderzijlvest: 190 miljoen euro aan ingrepen nodig rond Lauwersmeer

Waterschap Noorderzijlvest investeert de komende jaren 190 miljoen euro in het klimaatproof maken van het watersysteem rond het Lauwersmeer. Twee grote projecten moeten de hoogwaterbescherming in het werkgebied verder verbeteren.

Noorderzijlvest%3A+190+miljoen+euro+aan+ingrepen+nodig+rond+Lauwersmeer
© Frans Kanters

Voor de versterking van het dijktraject Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat wordt 136 miljoen euro uitgetrokken. Het groot onderhoud aan de westelijke havendam hoort bij deze aanpak. De huidige Lauwersmeerdijk uit 1969 wordt vanaf dit voorjaar over een lengte van 9 kilometer versterkt.

Dat is nodig zodat deze in ieder geval tot 2050 aan de hoogwaternormen voldoet. Dat gebeurt door de dijk breder te maken. Deze 'diek van morgen' is volgens de planning in 2026 klaar. Het grootste deel van de kosten wordt gedragen door het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).


Landbouwbedrijven

Omdat direct langs de Lauwersmeerdijk alleen een weg en natuurgebied liggen, heeft de ingreep volgens dagelijks bestuurder Eisse Luitjens van Noorderzijlvest geen gevolgen voor nabijgelegen landbouwbedrijven. 'Met de aanpassing zitten we in ieder geval tot 2050 en mogelijk zelfs tot 2070 goed.'

De tweede grote klus die waterschap Noorderzijlvest de komende jaren oppakt, is het verdubbelen van de pompcapaciteit van het huidige H.D. Louwes-gemaal bij Zoutkamp. Ook wordt het gemaal verplaatst. Dit wordt gedaan, omdat de bodem in het gaswinningsgebied ook de komende tijd blijft dalen. Naar verwachting gaat het om nog eens 45 tot 50 centimeter rond Loppersum. Om het daar droog te houden, moet er steeds meer water vanuit Noordwest-Groningen naar de Waddenzee worden gepompt.


Droge voeten

Met het project 'Nieuwe Waterwerken Zoutkamp' vergroot het waterschap de capaciteit van de bemaling in het hele noordwesten van provincie Groningen. Luitjens: 'Dat is nodig om ook in de toekomst droge voeten te kunnen houden. Eerder al hebben we extra wateropvangcapaciteit gecreëerd in het Zuidelijk Westerkwartier en gemalen bijgeplaatst in het aardbevingsgebied.' Het waterschap investeert in totaal ruim 54 miljoen euro in het nieuwe gemaal bij Zoutkamp. Het werk wordt tot halverwege 2025 uitgevoerd.

Het hoofdbestuur van Noorderzijlvest besluit woensdag over de investeringen. Om het hele werkgebied klimaatproof te maken, zal Noorderzijlvest er dan nog niet helemaal te zijn, denkt Luitjens. Zo moet de opvangcapaciteit in natuurgebied De Onlanden nog worden uitgebreid en zullen in de kop van Drenthe maatregelen nodig zijn om dit zandgebied meer droogteresistent te maken. 'Hoe, dat moet in een gebiedsproces nog duidelijk worden.'


Kwelderbeheer

Voor het deel van de Waddendijk in het werkgebied van Noorderzijlvest dat nu nog niet wordt aangepast, verwacht Luitjens dat daar voorlopig geen extra maatregelen nodig zijn. Daar kan volgens hem door goed kwelderbeheer, ook door boeren, voldoende bescherming worden gegarandeerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer