Zeeklei uitgereden op Overijsselse percelen

Veel belangstelling afgelopen week voor een demonstratie op het bedrijf van André van Kooten. Op ruim 70 hectare van zijn melkveebedrijf in het Overijsselse Damsholte werd Groningse klei uit de haven van Lauwersoog uitgereden.

In totaal ging het om 1.000 ton klei. De graslandpercelen kregen een gift van 15 ton per hectare, het maisland deels 15 en deels 20 ton per hectare. Op een paar referentiepercelen werd geen klei uitgereden. 'Volgend jaar gaan we zien wat het doet met de bodem en de opbrengst', zegt Van Kooten.

'Je kunt altijd wel kijken naar demo's en proefvelden, maar nu vind ik het wel mooi om zelf te experimenteren. Het is goed om de bodem te verbeteren, zeker nu de derogatie eraf gaat', geeft de melkveehouder aan. Van Kooten kreeg via het landelijke Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) een subsidie voor de bodemverbetering. 'Een mooie kans', volgens hem.


Volgend jaar aan het einde van de zomer volgt er nog een demonstratie om te kijken naar het resultaat. Volgens initiatiefnemers DAW, Farmin en Klaei heeft het opbrengen van klei op de bodem diverse voordelen. Zo moet de klei zorgen voor een beter watervasthoudend vermogen in de bovenste 10 centimeter van de grond. Er vindt minder uitspoeling plaats plus een betere beschikbaarheid van mineralen voor bodem en gewas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer