Omstreden rietproef Lauwersmeer start zaterdag

De rietproef in het Lauwersmeer gaat zaterdag van start. De proef is meerdere keren uitgesteld, onder andere door verzet van boeren rond het Lauwersmeergebied. Zij vrezen onder meer voor verzilting als het waterpeil wordt verhoogd.

Omstreden+rietproef+Lauwersmeer+start+zaterdag
© Anjo de Haan

Het huidige waterpeil in het Lauwersmeer is 0,93 meter onder het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Tijdens de proef wordt de waterstand tijdelijk verhoogd tot maximaal 0,52 meter onder NAP. Met de proef onderzoeken provincie Groningen en Fryslân of een tijdelijke hogere waterstand helpt om het waterriet weer te laten groeien. Dat is belangrijk als leefgebied voor de blauwborst en de rietzanger.

Het waterriet is nodig om verdere afkalving van de oevers te voorkomen, geeft provincie Groningen aan. 'De afgelopen jaren zijn er al vele meters van de oevers van het Lauwersmeer afgeslagen. De nattere omstandigheden met fluctuerende peilen helpen om organisch materiaal, zoals plantenresten, op te ruimen. Ook opgehoopt strooisel van rietblad spoelt op deze manier weg. Dit voorkomt de verzuring van de bodem en daarmee verdere achteruitgang van het waterriet.'


Beheerprotocol

Tijdens de rietproef worden op verschillende punten in het Lauwersmeergebied de grondwaterstand en het zoutgehalte gemeten. En ook de regenval en de waterstand in het Lauwersmeer. Verder geldt er gedurende de periode van de rietproef een beheerprotocol. Dit houdt in dat de waterstand weer wordt teruggebracht naar het normale niveau, wanneer de weersverwachting ongunstig is. Dit is nodig om het overtollige water uit Friesland en Groningen op te vangen. Het Lauwersmeer dient dan als waterberging, voordat het water naar de Waddenzee wordt gespuid.


In het beheerprotocol worden de voorspelling van de neerslag, de waterstanden op de Waddenzee, de wateraanvoer vanuit Friesland en Groningen en mogelijke vorst meegenomen. Op basis van deze factoren bepaalt het waterschap iedere zes uur of de rietproef veilig kan worden voortgezet.

Met de rietproef dragen de provincies bij aan de Europese natuurdoelstellingen voor Natura 2000.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer