Plan zouter Lauwersmeer van tafel

Het plan om het Lauwersmeer zouter te maken en de verbinding met de Waddenzee te herstellen, is voorlopig van tafel. Een amendement van onder andere het CDA om eerst met de landbouw in gesprek te gaan, werd woensdag met een krappe meerderheid in het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest aangenomen.

Plan+zouter+Lauwersmeer+van+tafel
© Anjo de Haan

Inspreker en akkerbouwer Sigrid Arends spreekt van een 'absurd plan'. 'Het Lauwersmeer behoort tot de brakke wateren. Noorderzijlvest wil vanwege de Kaderrichtlijn Water-doelen het aantal milligram chloriden per liter water verhogen van minder dan 750 milligram chloriden per liter naar 750 tot 3.000 milligram.'

Dat betekent dat de EC-waarde door de Kaderrichtlijn Water (KRW) van 2,3 naar maximaal 7 gaat. 'Dan kunnen we het beregenen van bieten en uien wel vergeten. Dat is met een EC-waarde hoger dan 3 dan veel te zout. Bovendien, als de verbinding tussen de Waddenzee en het Lauwersmeer wordt hersteld, stroomt het zoete water de Waddenzee in. Dat is not done.'


Konikpaarden

Arends weet niet hoe het waterschap tot het getal 3.000 milligram komt. 'Wie bepaalt dat? Daar kon het waterschap mij geen concreet antwoord op geven.' De akkerbouwer maakt zich ook zorgen over de konikpaarden in het Lauwersmeergebied als het Lauwersmeer zouter wordt. 'Die dieren kunnen dat zoute water niet drinken. Wat gaan we dan doen? Vrachtauto's met zoetwater aanvoeren?'

Het CDA nam tijdens de vergadering het initiatief tot het opstellen van een amendement. 'We plaatsten al grote vraagtekens bij de maatregelen. We hadden verwacht dat het dagelijks bestuur wel mee zou bewegen met de kritiek. Nog niet zo lang geleden heeft het dat ook gedaan bij KRW-maatregelen voor het Paterswoldsemeer. Dat is een vergelijkbare scope. Daar was ook geen draagvlak van omwonenden om moeras aan te leggen', zegt CDA-algemeen bestuurslid Joke Wouda.


Zuinig met zoetwater

Volgens Wouda werkt het tegen het waterschap als Noorderzijlvest enerzijds met boeren in het gebied aan projecten werkt om de zoetwaterlens te vergroten en anderzijds het zoutgehalte in het Lauwersmeer wil verhogen. 'Dat kan gewoon niet. We moeten zuinig omgaan met zoetwater.'

Dat het niet zo simpel is om de KRW-doelen te veranderen, beaamt de CDA-bestuurder. 'We moeten de doelen halen. Maar we kunnen kijken of we aanpassingen aan een ander waterlichaam iets naar voren kunnen halen en daarna tot goede andere oplossingen voor het Lauwersmeer kunnen komen, in overleg met de omgeving.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer