Voorbereidingen+rietproef+Lauwersmeer+gestart
Nieuws
© Anjo de Haan

Voorbereidingen rietproef Lauwersmeer gestart

Provincie Groningen is maandag 1 februari samen met waterschap Noorderzijlvest en wetterskip Fryslân gestart met de voorbereidingen voor de rietproef in het Lauwersmeer. Op vijf locaties worden pompen geplaatst en komen er twee vispassages.

Met de rietproef die van 15 februari tot 1 april duurt, wordt het waterpeil tijdelijk verhoogd om het waterriet te laten groeien. Dit trekt vogels als blauwborst en rietzanger aan. Waterriet is volgens de initiatiefnemers ook nodig voor een goede waterkwaliteit van het water en voor de visstand. Bovendien wordt verdere afkalving van de oevers ermee voorkomen, doordat waterriet sterker is dan gewoon riet.

De landbouwsector heeft zich jarenlang hevig verzet tegen de proef, volgens boeren dreigt er onder andere verziltingsgevaar als het peil wordt verhoogd. De rechtbank in Groningen oordeelde dat de proef door mocht gaan.


Volgens akkerbouwer Sigrid Arends uit het Friese Warfstermolen is de agrarische sector achter de schermen nog steeds druk bezig om een streep te trekken door de rietproef. 'Bovendien moeten er voordat de proef start nulmetingen plaatsvinden. Daarvoor is de grond nu te hard vanwege de vorst. Dus ze kunnen nu niks. Vorig jaar was de natuur ook de baas, toen is de proef ook niet doorgegaan. Ik ga er vanuit dat dat dit jaar ook weer het geval is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer