Minister Adema moet uitleg geven over fouten met bufferstroken

Landbouwminister Piet Adema moet opheldering geven over fouten met de aan te houden bufferstroken op RVO-kaarten. Tweede Kamerlid Boswijk (CDA) heeft hier Kamervragen over gesteld.

Minister+Adema+moet+uitleg+geven+over+fouten+met+bufferstroken
© Ulco Wesselink

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) presenteerde op 1 februari een kaart waarop staat aangegeven waar bufferstroken moeten worden aangehouden. Boeren zagen op de kaart dat er watervoerende sloten op hun percelen waren ingetekend, terwijl die sloten die volgens hen droogstaan.



Boswijk wil onder meer weten of de kaart deze fouten bevat. Ook vraagt hij of het klopt dat de kaarten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) niet zijn aangepast na de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)-check, waar veel boeren een verzoek tot wijziging hebben gedaan die vervolgens door RVO zijn gehonoreerd. Daarnaast vraagt de CDA'er welke consequenties deze fouten hebben, als ze niet worden hersteld, voor het toekennen van en uitbetalen aan Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)-subsidies. Boswijk vindt dat boeren niet mogen opdraaien voor deze fouten en vraagt de minister ervoor te garanderen dat dit ook niet gebeurd.


Sloten dempen

Uit een poll van Melkvee.nl valt af te leiden dat boeren bereid zijn om sloten te dempen zodat ze geen bufferstroken hoeven aan te houden. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot heeft minister Adema gevraagd of het dempen zonder toestemming kan. Ook vraagt hij of de minister maatregelen neemt om ervoor te zorgen de aanwezigheid van deze essentiële waterwegen blijft geborgd.

De waterschappen laten in een reactie weten dat sloten niet zomaar gedempt mogen worden. Wie een sloot wil dempen, heeft toestemming nodig van het waterschap. Elk waterschap heeft hiervoor regels. Over het algemeen geldt de voorwaarde dat de hoeveelheid oppervlaktewater behouden moet blijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer