Consultatie stimulering strorijke mest en compost geopend

Boeren, tuinders en andere belanghebbenden kunnen via een internetconsultatie hun mening geven over een stimuleringsregeling voor meststoffen die rijk zijn aan organische stof. Deze aanpassing van de meststoffenwet maakt onderdeel uit van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Consultatie+stimulering+strorijke+mest+en+compost+geopend
© Persbureau Noordoost

Door het invoeren van deze maatregel wordt het gebruik van meer organische stof door landbouwers gestimuleerd. Hierdoor kan de bodemkwaliteit verbeteren. De aanpassing is nodig, omdat organische stofrijke meststoffen als stromest en compost meetellen binnen de fosfaatgebruiksnorm. Het gebruik van deze meststoffen is niet verplicht. De maatregel sluit aan bij de mogelijkheid om al vanaf 1 januari strorijke vaste mest uit te rijden op zand- en lössgrond.


In het zevende actieprogramma is aangekondigd dat meststoffen met een hoog gehalte aan organische stof naar rato minder mee gaan tellen in de bepaling of voldaan is aan de fosfaatgebruiksnorm. Bij deze meststoffen wordt gekeken naar de verhouding tussen effectieve organische stof en de nutriënten (fosfaat en stikstof) in de meststof. Hierdoor wordt het gebruik van organische stofrijke mest gestimuleerd.

Volgens de maatregel levert de toepassing van organische stofrijke mest meerdere voordelen op: het verbetert de bodemkwaliteit (toename organische stof en bodembiodiversiteit), het stimuleert de opslag van CO2 (in de vorm van stabiele organische stof) en het stimuleert de bovengrondse biodiversiteit van insecten en weidevogels.


Berekening fosfaatgebruik

De vaste strorijke mest moet afkomstig zijn van dieren die zijn gehouden op een oppervlakte dat voor ten minste twee derde deel is ingestrooid met stro. Strorijke vaste mest van rundvee, biologische varkens, schapen, geiten en paarden telt voor 75 procent mee in de berekening voor de toepassing van de fosfaatgebruiksnorm. Voor champost is dat 50 procent en bij gft- en groencompost 25 procent.

De internetconsultatie over organische stofrijke meststoffen is hier te vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer