Jan Willem van de Groep: 'Voor complete biobased keten is enige schaal nodig'

Om biobased bouwen een forse duw te geven, moet het kip-eiprobleem goed worden opgepakt, stelt Jan Willem van de Groep als kartrekker van 'Building Balance'. Ook is voor bestaansrecht van een complete keten volgens hem wel enige schaal nodig.

Jan+Willem+van+de+Groep%3A+%27Voor+complete+biobased+keten+is+enige+schaal+nodig%27
© Robbin van Turnhout Fotografie

Van de Groep denkt dat de teelt van biobased gewassen kan bijdragen aan opgaven als extensivering. 'Waar je met vee moet afschalen, kunnen vezelgewassen in de plaats komen. Op voorwaarde dat het zowel financieel als bouwplantechnisch aantrekkelijk genoeg is voor akkerbouwers.'


Binnen 'Building Balance' worden op dertien plekken in Nederland lokale ketens opgezet. Doel is om te kijken wat en in welke regio ideale gewas-productcombinaties zijn. In vier jaar moeten de opgezette ketens op 1.000 hectare biobased gewassen zitten. Van de Groep: 'Daarna willen we opschalen naar 50.000 hectare in 2030. Of dat realistisch is? Als bouwnormen worden aangescherpt, de CO2-footprint van gebouwen wordt belast en de boer voor CO2-opslag wordt beloond, zal de vraag naar biobased grondstoffen flink toenemen.'


Tekst gaat verder onder kader.

Webinar Biobased bouwen in opmars, een kans voor boeren?

Biobased bouwen raakt in zwang. De overheid wil dit aanjagen. Dit biedt kansen voor akkerbouwers. Maar wat is biobased bouwen precies? Wat wil de politiek hiermee bereiken? En wat kunnen teelt, onderzoek en keten hiermee? Valt er te verdienen aan de teelt van vezelgewassen? BO Akkerbouw, Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw en Nieuwe Oogst organiseren een webinar voor akkerbouwers over welke mogelijkheden deze nieuwe ontwikkeling biedt. Het wordt een uitgebreid programma, met onder andere sprekers van Biobased Innovations Garden, Ballast Nedam, Van de Bilt zaden en vlas, Building Balance, Rabobank, Triodos en LTO. 24 januari van 19.30 tot 21.00 uur. U kunt zich hier aanmelden: Biobased bouwen in opmars, een kans voor boeren?

De miscanthusteelt is volgens Van de Groep een kansrijke route. 'Lignine uit miscanthus kan worden gebruikt in duurzaam asfalt of chemie. De cellulose die overblijft, is geschikt als isolatiemateriaal en kan worden ingezet in de papierindustrie. Ook kan het gewas worden ingezet voor strobouw. Het is een makkelijke teelt en doet het ook goed op mindere bodems.'


Kanttekening is dat voor het saldo van circa 1.400 euro per hectare een akkerbouwer zijn bed niet uitkomt. 'Miscanthus legt veel koolstof vast. Dat moet worden beloond. Bedrijven die een CO2-heffing betalen, moeten 90 euro per ton neerleggen. Met een vezelopbrengst van 28 ton per hectare kan dat een substantiële bijdrage leveren aan het verdienvermogen.'


Jan Willem van de Groep

Van de Groep werkt aan de ontwikkeling en opschaling van biobased bouwmaterialen als regisseur van 'Building Balance'. Een programma dat hij ontwikkelde in opdracht van het ministerie van LNV en Binnenlandse Zaken. Verder is hij verbonden aan de provincie Flevoland als kwartiermaker hout- en biobased bouwen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer