Tineke de Vries: 'Voor overstap naar biobased moet vezelgewas meer renderen dan graan'

Wil de teelt van biobased gewassen aantrekkelijk worden voor akkerbouwers, dan moet het niet alleen goed passen in het bouwplan met cashcrops als aardappelen, uien en bollen, maar moet het vooral substantieel meer opbrengen dan graangewassen. Dat stelt voorzitter Tineke de Vries van de LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente.

Tineke+de+Vries%3A+%27Voor+overstap+naar+biobased+moet+vezelgewas+meer+renderen+dan+graan%27
© Marcel van Kammen

'Het staat of valt met een goed verdienmodel voor de teler. Dat bepaalt het perspectief van biobased gewassen.' De Vries vindt biobased grondstoffen een goed alternatief voor energie-intensieve bouwmaterialen. En ze stelt dat biobased gewassen een mooie manier zijn om koolstof vast te leggen. Maar volgens haar is het op dit moment niet lonend genoeg.


'In de gesprekken over het Landbouwakkoord stellen we een goed verdienvermogen voor de boer centraal. Vezelgewassen moeten meer renderen dan graan, want akkerbouwers hebben geen behoefte aan meer bouwplanopvullers', benadrukt de LTO-vakgroepvoorzitter.


Tekst gaat verder onder kader.

Webinar Biobased bouwen in opmars, een kans voor boeren?

Biobased bouwen raakt in zwang. De overheid wil dit aanjagen. Dit biedt kansen voor akkerbouwers. Maar wat is biobased bouwen precies? Wat wil de politiek hiermee bereiken? En wat kunnen teelt, onderzoek en keten hiermee? Valt er te verdienen aan de teelt van vezelgewassen? BO Akkerbouw, Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw en Nieuwe Oogst organiseren een webinar voor akkerbouwers over welke mogelijkheden deze nieuwe ontwikkeling biedt. Het wordt een uitgebreid programma, met onder andere sprekers van Biobased Innovations Garden, Ballast Nedam, Van de Bilt zaden en vlas, Building Balance, Rabobank, Triodos en LTO. 24 januari van 19.30 tot 21.00 uur. U kunt zich hier aanmelden: Biobased bouwen in opmars, een kans voor boeren?

Wat betreft soorten biobased gewassen ziet De Vries de meeste potentie in snelgroeiende vezelgewassen, zoals vezelhennep, vlas en miscanthus. 'Daarbij zijn deze gewassen weinig stikstofbehoeftig en vragen ze nauwelijks om chemische gewasbescherming. En als de overheid de extra CO2-opslag wil belonen, moet het wel bij de teler terechtkomen. Uiteindelijk is het natuurlijk wel van belang dat de teelt van vezelgewassen voor iedere schakel in de keten rendabel is.'


De Nederlandse overheid streeft naar circa 400.000 hectare extra bos in 2040 om CO2 af te vangen. De Vries: 'In plaats van meer bos kunnen we ook vezelgewassen telen. Dan snijdt het mes aan twee kanten, het landbouwoppervlak blijft en we leggen CO2 vast. Maar dan blijf ik erbij dat het verdienmodel in orde moet zijn. De tijd van enkel kostprijsplus is voorbij.'


Tineke de Vries

De Vries is sinds 1 april 2022 voorzitter van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente. Samen met haar man en twee kinderen runt ze in het Friese Hallum een akkerbouwbedrijf van 115 hectare met pootgoed, suikerbieten en granen. Ze studeerde Plantenteelt en Economie op de HAS in Leeuwarden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer