Gea Bakker: 'Goed verdienmodel is keiharde voorwaarde voor biobased teelt'

Het behouden van een goed verdienmodel is een keiharde voorwaarde voor akkerbouwers om over te schakelen op meer biobased gewassen. Dat zegt Gea Bakker, sectormanager Akkerbouw bij Rabobank. 'Het saldo is flink lager dan dat van tarwe.'

Gea+Bakker%3A+%27Goed+verdienmodel+is+keiharde+voorwaarde+voor+biobased+teelt%27
© Rabobank

Bakker is zeker niet pessimistisch over de kansen voor biobased gewassen, maar waarschuwt ervoor dat een akkerbouwer niet zomaar overgaat op een vezelgewas. Vooral als een traditioneel rustgewas een twee keer zo hoog saldo realiseert en eveneens goed is voor de bodem.


'In Noord-Nederland zijn twee hennepverwerkers. Wil je dat opschalen naar landelijk, dan moet de vraag toenemen. Door de inflatie zijn conventionele bouwmaterialen fors duurder. Dat pakt positief uit voor de doorgaans extensieve vezelgewassen. Daardoor komt het kantelpunt om te kiezen voor deze teelten wel eerder in zicht', legt Bakker uit.


Tekst gaat verder onder kader.

Webinar Biobased bouwen in opmars, een kans voor boeren?

Biobased bouwen raakt in zwang. De overheid wil dit aanjagen. Dit biedt kansen voor akkerbouwers. Maar wat is biobased bouwen precies? Wat wil de politiek hiermee bereiken? En wat kunnen teelt, onderzoek en keten hiermee? Valt er te verdienen aan de teelt van vezelgewassen? BO Akkerbouw, Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw en Nieuwe Oogst organiseren een webinar voor akkerbouwers over welke mogelijkheden deze nieuwe ontwikkeling biedt. Het wordt een uitgebreid programma, met onder andere sprekers van Biobased Innovations Garden, Ballast Nedam, Van de Bilt zaden en vlas, Building Balance, Rabobank, Triodos en LTO. 24 januari van 19.30 tot 21.00 uur. U kunt zich hier aanmelden: Biobased bouwen in opmars, een kans voor boeren?

Volgens Bakker ligt de grootste opgave nu bij de bouw. 'Zijn de juiste onderdelen met goede eigenschappen beschikbaar? Is er genoeg verwerkingscapaciteit? Hoe brandveilig zijn de materialen en is de isolatiewaarde over tien jaar nog steeds goed?'

De rol van Rabobank in het aanjagen van biobased grondstoffen is het verbinden van schakels. De bank is betrokken bij zowel boeren als het vastgoed. Bakker: 'We willen het gebruik versnellen omdat het een gunstig effect heeft op de CO2-afname. In een pilot onderzoeken we of we de opslag van koolstof door vezelgewassen kunnen belonen om het gat met andere rustgewassen te dichten.'


Al blijft Bakker ervan overtuigd dat de akkerbouwer het ook op termijn moet hebben van hoog salderende gewassen. 'De bouw gaat de akkerbouw niet redden. Veelal is de aardappelteelt de kurk waar het bedrijf op drijft.'


Gea Bakker

Bakker is sectormanager Akkerbouw en Visserij bij Rabobank. Ze vervult al ruim vijftien jaar diverse functies bij de bank. Ze werkte voor haar carrière bij Rabobank een aantal jaar bij LTO Nederland. Om de positie van de waardeketen voor boerencoöperaties in Afrika te versterken, werkt ze jaarlijks aan 'value chain'-missies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer