250 boeren in problemen door overbelast elektriciteitsnet

Zo'n 250 boeren die tegen een overbelast elektriciteitsnetwerk aanlopen, hebben zich gemeld bij het LTO Noord-meldpunt Netcongestie. Ongeveer dertig melders kunnen met zonnepanelen geen elektra terugleveren aan het net.

250+boeren+in+problemen+door+overbelast+elektriciteitsnet
© Vidiphoto

Met name melkveehouders en akkerbouwers in Friesland, de Noordoostpolder en Noord-Holland meldden zich. 'Vooral in Friesland zijn relatief veel aanvragen voor teruglevering van groene energie geweest, terwijl het elektriciteitsnet vrij dun is', stelt LTO Noord-programmamanager energie en klimaat Wouter Veefkind. De boeren die niet terug kunnen leveren, behoren volgens hem tot de knelgevallen. 'Zij hebben wel geïnvesteerd, maar hebben op deze manier geen inkomsten.'

De grootste groep boeren die zich meldden, 60 tot 80 procent, liep vast bij de aanvraag van SDE++-subsidie. De helft van hen ontvangt geen positieve transportindicatie van de netbeheerder vanwege de capaciteitsproblemen op het net. Deze indicatie is nodig voor het krijgen van de subsidie. De andere 50 procent heeft een positieve indicatie gekregen, maar loopt de subsidie mis, omdat het stroomnet volliep in de tijd dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de aanvraag moest beoordelen.


Spanningsproblemen

Zo'n 10 tot 15 procent, vooral melkveehouders en een enkele akkerbouwer, heeft spanningsproblemen met zonnepanelen. Wanneer de netspanning te hoog wordt, valt de omvormer uit bij deze kleinverbruikers. Hiermee wordt voorkomen dat gevoelige apparatuur als computers en melkrobots kapotgaan.

Een oplossing vinden voor de problematiek is nog niet zo eenvoudig, zegt Veefkind. 'We pleiten voor netuitbreiding. Maar dat staat al in de planning. Achter de meter is het maatwerk per bedrijf.'


Een mogelijkheid is om niet alleen te investeren in zonnepanelen, maar ook te kijken naar boerderijwindmolens, zodat ondernemers op andere momenten stroom kunnen opwekken. Bovendien wordt een pilot gedraaid om het vermogen van bijvoorbeeld koude en warmte flexibeler in te zetten. 'Wat harder bij veel stroomopwekking en 's avonds wat langzamer', stelt Veefkind.


'Topje van ijsberg'

Volgens LTO Noord-bestuurder Fije Visscher zijn de boeren die zich hebben gemeld, het 'topje van de ijsberg'. Hij roept namens LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei bedrijven op te inventariseren hoeveel vierkante meter dak ze beschikbaar hebben voor directe teruglevering. De belangenorganisatie wil zo met een energieaanbod komen voor de Regionale Energiestrategie van regio Foodvalley.

'De aanvragen worden bij volgorde van binnenkomst behandeld. Er wordt onvoldoende geprioriteerd', zegt Visscher. 'Onze ambitie is om doelgericht het gebied aan te pakken.' In korte tijd kreeg de afdeling bijna veertig aanmeldingen binnen.

Visscher heeft nog 1.500 vierkante meter op de daken van zijn energieneutrale kalver- en jongveebedrijf in het Gelderse Nijkerk over voor teruglevering. 'Daar kunnen duizend zonnepanelen op. Over drie jaar wordt het net verzwaard. Maar dan is er nog geen garantie dat ik terug kan leveren. Dat is toch van de zotte?'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer