Jonge tuinders met elkaar in gesprek over energietransitie

'Dus als ik het goed begrijp, zijn al jullie bedrijven over vijf jaar nog actief?', vraagt dagvoorzitter Remco de Boer aan de jonge tuinders. Knikkende hoofden geven een duidelijk antwoord op zijn vraag. Die werd woensdag gesteld in het Zuid-Hollandse Bleiswijk op de eerste landelijke bijeenkomst van Tuinbouw Jongeren Nederland.

Jonge+tuinders+met+elkaar+in+gesprek+over+energietransitie
© Kimberly Bakker

De circa vijftig jonge tuinders die aanwezig waren ervaren binnen hun bedrijf nog geen serieuze problemen door de energiecrisis. Dat die uitblijven, komt volgens een groot deel van de aanwezige jongeren vooral doordat glastuinders vooruit durven te kijken.

En dat sluit mooi aan op het thema van deze eerste landelijke bijeenkomst, die met ondersteuning van Glastuinbouw Nederland werd georganiseerd: de energietransitie. 'Het is goed om ook eens met z'n allen te sparren en kennis te delen, in plaats van alleen binnen de regio. Maar meer dan één keer per jaar hoef ik jullie niet te zien hoor', grapt voorzitter Rick van Schie van Tuinbouw Jongeren Nederland tijdens zijn openingswoord.


Brede energiemix

Een van de onderwerpen waarover gesproken werd, is het creëren van een brede energiemix. 'Dit is belangrijker dan we denken', geeft lector Martien Visser tijdens zijn presentatie aan. 'Je wil immers niet dat er nog een situatie ontstaat zoals tussen de glastuinders bij het Zeeuwse Westdorpe en kunstmestproducent Yara.' Door de hoge energieprijzen heeft Yara de productie in Sluiskil deels stilgelegd, waardoor de tuinders geen WarmCO2 meer kunnen ontvangen. Zij kunnen echter ook niet terugvallen op aardgas en staan dus letterlijk in kou.


De potentie van een brede energiemix ziet ook Hans Barendse van Anthura. Het imposante gebouw van de veredelaar en vermeerderaar van orchideeën, anthurium en (sinds kort ook) bromelia in het Zuid-Hollandse Bleiswijk is het toneel van de jongerenbijeenkomst. 'Wij hebben 20 hectare aan kassen die allemaal verbonden zijn met ons eigen warmte- en elektranetwerk', meldt Barendse met enige trots. Enkele bronnen die het daarvoor gebruikt, zijn: zonnepanelen, warmtepompen, aardwarmte en RoCa-warmte (stadsverwarming).

En de strategie hierachter is duidelijk. 'Zo hebben we de keuze om in bronnen te kunnen schakelen', verklaart Barendse. Hiermee onderschrijft hij ook meteen wat Visser al aangaf. De grote hoeveelheid energiebronnen bij Anthura betekent overigens niet dat er niets bespaard hoeft te worden bij Anthura. 'Ook wij hebben extra schermdoeken geplaatst, ledverlichting opgehangen en de teeltstrategie aangepast', licht Barendse toe. 'Niet alleen om de kosten nu laag te houden, maar ook met het oog op de toekomst.'


Blijf kansen zien

Een andere reden om in te zetten op een brede energiemix is volgens Visser het feit dat de energieprijzen in de toekomst zeer onvoorspelbaar blijven. 'Dat heeft onder meer te maken met de strijd om lng tussen Azië, de Europese Unie en Zuid-Amerika', licht hij toe. 'Tegelijkertijd volgt de prijs voor elektriciteit al jaar en dag de markt van gas. Tevens is de verwachting dat de elektriciteitsprijzen in de toekomst nog volatieler worden.'


Al is Visser ervan overtuigd dat glastuinders in Nederland dat ook kunnen omzetten in een kans. 'Maak gebruik van de pieken en dalen op de energiemarkt. Benut energie in de dalen en verkoop energie in de pieken', zo geeft hij de jonge tuinders mee. Instemmend komt er geknik vanuit de zaal, die aandachtig luistert naar wat de lector te zeggen heeft.

Op de vraag of we in de toekomst niet gewoon terug kunnen naar Russisch gas is hij sceptisch. 'Alles kan natuurlijk, maar het zal nooit meer in dezelfde hoeveelheden zijn als in het verleden. En daarbij verwacht ik ook niet dat de Nederlandse overheid ooit weer van één land afhankelijk wil zijn voor een bepaalde grondstof.'


Lobbyen in Den Haag

Inmiddels is de geur van het diner de zaal doorgedrongen en begint de concentratie bij de jonge tuinders weg te zakken. Aileen de Witte, lobbyist namens Royal FloraHolland, laat in haar slotwoord weten dat de overheid nu aan zet is om het voor tuinders ook daadwerkelijk mogelijk te maken om in te zetten op die brede energiemix. 'De sierteeltsector is van onmiskenbare waarde voor de economie van Nederland. Het is en blijft belangrijk dat we het belang van de sector blijven vertellen.'

Het convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 dat woensdag 30 november is ondertekend, is een stap in de goede richting. Daarin is onder meer vastgesteld dat er een verdere beprijzing van CO2-emissie door aanpassing van de energiebelasting komt, dat het CO2-sectorsysteem wordt verbeterd en dat energiebesparende investeringen die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend, worden verplicht.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer