Jetten wil met actieplan overvol stroomnet uitbreiden

Sneller uitbreiden, slimmer gebruiken en flexibeler afnemen. Dat is de kern van de aanpak waarmee energieminister Rob Jetten het overvolle stroomnet wil klaarstomen voor de energietransitie.

Jetten+wil+met+actieplan+overvol+stroomnet+uitbreiden
© Twan Wiermans

Boeren met ambitieuze plannen om zelf energie op te wekken, moeten deze vaak in de koelkast zetten omdat er in de komende jaren nog geen zicht is op een aansluiting op het stroomnet. Om die zogenoemde netcongestie op te lossen, heeft minister Jetten een plan naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het actieplan is opgesteld door coördinator Ben Voorhorst samen met onder meer netbeheerders en bedrijven. Het idee is om ruimte te maken op het stroomnet door dit snel uit te breiden en slimmer te gebruiken.

Verdubbeling

Op dit moment investeren netbeheerders jaarlijks 3,9 miljard euro in het elektriciteitsnet, een verdubbeling vergeleken met 2019. Door betere samenwerking tussen netbeheerders, overheden en marktpartijen moeten die investeringen sneller resultaten laten zien.

Onder meer de vergunningsprocedures moeten korter. Een andere manier om 'lucht' op het elektriciteitsnet te vermijden, is het zogeheten 'spitsmijden'. Bedrijven, maar ook particulieren moeten geen grote verbruikers aanzetten als de energievraag op zijn hoogst is.

Spitsmijden voordeliger

Het actieplan wil dit spitsmijden voordeliger maken. Een ander idee is om het energieverbruik in bijvoorbeeld bedrijventerreinen beter onderling af te stemmen: hoe wordt die energie opgewerkt, opgeslagen en verbruikt en wat wordt gedaan met restwarmte.

Energie-Nederland en brancheorganisatie VEMW steunen de plannen, maar stellen dat die nog onvoldoende zijn om de klimaatambities van het kabinet en de bedrijven waar te maken. Om bouwprocedures echt te bekorten, is volgens beide een radicale herziening van procedures en vergunningstrajecten nodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer