Europarlement verwerpt 'greep uit landbouwkas' door Timmermans

Het Europees Parlement verwerpt het plan van de Europese Commissie om landbouwreserves te gebruiken voor de Europese energietransitie. Ook mogen niet-benutte overschotten uit regionale fondsen niet ingezet worden voor het RepowerEU-project. Daarmee wil Brussel zo snel mogelijk van Russisch gas en olie af.

Europarlement+verwerpt+%27greep+uit+landbouwkas%27+door+Timmermans
© David Plas

Met deze opstelling van de overgrote meerderheid van het Europees Parlement gaat volgende week het driepartijenoverleg van start tussen Europese Commissie, EU-lidstaten en Europees Parlement. In dat geval zal Klimaatcommissaris Frans Timmermans beperkte nieuwe financiering moeten zien te vinden, als het parlement diens greep in de agrarische spaarpotten blijft blokkeren.

Omdat het meeste geld (ruim 200 miljard euro) al door de EU-landen is goedgekeurd en de landbouwreserve pas op langere termijn nodig was, is de verwachting dat daar een oplossing voor wordt gevonden. Met name vanwege de haast die ermee gemoeid is.


Fitfor55-klimaatplan

Inmiddels zijn ministers, commissie en parlement het deze week eens geworden over onderdelen van het Fitfor55-klimaatplan van Timmermans. Dat betreft nieuwe maatregelen tegen lucht- en bodemvervuiling. Daarmee komen strengere regels een forse stap dichterbij, met maatregelen die ook landbouw en veeteelt gaan treffen. Brussel wil dat die uitstoot tegen 2030 met 40 procent daalt ten opzichte van 2005.

Over het voorstel om grote veehouderijen in de toekomst ook te behandelen als grootschalige luchtvervuilers, bestaat nog geen overeenstemming tussen de drie Europese beslissers. Daarover lijken enkele LNV-ministers hun poot stijf te houden.


Minder chem

Verder is er nog onenigheid over het voorstel om het gebruik van chemicaliën in de landbouw met een kwart te verminderen. Het voorstel voor 'minder chemie in agri' is volgens de EVP-christendemocraten overdreven en beperkt het de agriproductie op onverantwoorde wijze. De S&D-sociaaldemocraten in het Europarlement hebben gezegd dat ze alleen met 'minder chemie' zullen instemmen als er vervangende 'groene' mestvervangers voor beschikbaar zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer