LTO: aanpassen Natura 2000-systematiek is 'geen verbetering'

LTO Nederland vreest dat Nederland de komende jaren op slot gaat als de overheid het mogelijk maakt dat de grenzen van Natura 2000-gebieden worden aangepast.

LTO%3A+aanpassen+Natura+2000%2Dsystematiek+is+%27geen+verbetering%27
© Léonie Vaarhorst

De overheid wil een update doorvoeren van het systeem achter de Natura 2000-gebiedsbescherming. Daarmee zou het mogelijk worden om de grenzen van de aangewezen Natura 2000-gebieden aan te passen. LTO heeft een zienswijze ingediend bij de openbare reactieronde vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (LNV). Deze loopt nog tot 20 januari.

Het achterliggende idee van het ministerie van LNV is om het doelensysteem effectiever, efficiënter en flexibeler te maken. In de basis een verstandige gedachte, stelt LTO. De natuur is immers niet statisch, habitats kunnen verschuiven en soms blijken natuurdoelen onhaalbaar. De boerenbelangenbehartiger betwijfelt of het ministerie daarin slaagt met het nu voorliggende conceptvoorstel en is bang dat ons land de komende jaren op slot gaat.


Drie punten

LTO heeft bezwaren op drie punten. Zo moet elke nieuw ontdekte natuurwaarde worden beschermd, wat verzwarende eisen met zich meebrengt aan het te beschermen gebied. Daardoor wordt ook de stikstofopgave steeds groter. 'Als het beter gaat met de natuur, zou de bescherming juist omlaag kunnen. Het is de omgekeerde wereld', vindt de boerenbelangenbehartiger.


Ook is er volgens LTO nog geen goede wetenschappelijke methode om de feitelijke kwaliteit van de natuur te meten. 'In het beleidskader wordt zelfs de winstwaarschuwing gegeven dat het de vraag is of dit gaat komen. Als men wetenschappelijk al niet in staat is om kwaliteit te kwantificeren, hoe kan men dan ooit tot een goede beoordeling komen van de wettelijk vereiste gunstige staat van instandhouding?' vraagt LTO zich af.


Optimale omstandigheden

Als oplossing wordt aangegeven dat de omstandigheden optimaal moeten zijn. Dat miskent in de ogen van de belangenbehartiger de praktijk voor een aanzienlijk aantal gebieden waar het goed gaat met de natuur ondanks dat de omstandigheden niet optimaal zijn.

Als derde bezwaarpunt constateert LTO dat de hele systematiek ervan uitgaat dat de natuur helemaal naar onze hand is te zetten. LTO gelooft hier niet in. 'Niet alleen omdat we in een land leven dat steeds voller bebouwd wordt en we met steeds meer mensen wonen. Ook de gevolgen van klimaatverandering (en daarmee samenhangende hydrologie) maken bepaalde gewenste natuur onmogelijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer