Droge mais compenseren met nattere kuil en bijproducten

Melkveehouder Dick Davelaar uit het Utrechtse Leusden probeert met een laag gras en een laag perspulp de broei in de kuil tegen te gaan. De mais in deze kuil heeft namelijk een drogestofpercentage van 42 procent. Door het gewicht van deze twee producten komt er geen broei in de kuil. Davelaar is deelnemer aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst. 'Wij voeren op dit moment mais, kuilgras, perspulp en aardappelvezels', zegt hij.

De gemiddelde maiskuilen in Nederland bevatten met 41,3 procent het hoogste drogestofpercentage van de afgelopen jaren. De andere maiskuil van Davelaar heeft een drogestofpercentage van 35,5 procent. 'Die is ook wat betreft zetmeel iets beter. Daarom mengen we beide kuilen door elkaar en voeren we die aan de melkkoeien', legt hij uit.

Melken met dit rantsoen lukt goed. 'We melken er goed van. We hebben de graskuilen iets vochtiger binnengehaald en aardappelvezel is van zichzelf iets vochtiger. Daarnaast doen de fabrieken de perspulp ook graag met een lager drogestofpercentage de deur uit, dus dat samen compenseert het hoge drogestofpercentage in de mais', zegt de melkveehouder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer