'Elkaar steunen in roerige tijden'

Het zijn roerige tijden. Ongekende inflatie, oorlog op Europees grondgebied, stikstofimpasse, de effecten van het veranderende klimaat; het heeft allemaal invloed op de financiële en zakelijke markten en het investeringsklimaat.

%27Elkaar+steunen+in+roerige+tijden%27
© Dirk Hol

De ene bevolkingsgroep protesteert vanwege de enorme impact op hun dagelijks leven en hun bedrijfsvoering. Ze vrezen vaak terecht de ontwikkelingen niet bij te kunnen benen.

Andere groepen in de samenleving maken zich druk omdat ze juist vinden dat de ingrepen van de politiek niet ver genoeg gaan. Zij willen dat er veel meer tempo wordt gemaakt met biodiversiteitsherstel en andere klimaat- en milieumaatregelen.

Meer dan we gewend waren, worden politici, bestuurders en journalisten bedreigd. Op Prinsjesdag werd de koning uitgejouwd.

Hoe houden boeren en tuinders het hoofd koel in deze roerige tijden?

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Boeren zetten ook dit jaar meermaals hun trekkers in om actie te voeren. In heel Nederland hangen vlaggen op de kop. De hevige emoties veroorzaakt door onzekerheid zijn begrijpelijk.

Nieuwe Oogst besteedt in de eindejaarsspecial aandacht aan hoe boeren en tuinders het hoofd koel houden in deze roerige tijden. Welke impact heeft deze periode op henzelf, hun gezin en hun bedrijf? Hoe zij dit doen, is te lezen in dit thema, maar ook te beluisteren in de podcasts die we maakten van de interviews met vier van de geportretteerde ondernemers op nieuweoogst.nl.

Naast de indrukwekkende portretten van de boeren en tuinders in dit extra katern duiden we de roerige periode waarin we nu leven. Daaruit valt op te maken dat het vroeger niet veel beter was.

Roerige tijden zijn van alle tijden, met dit verschil dat er nu in korte tijd wel heel veel samenkomt en oplossingen ook in korte tijd moeten worden gevonden. Dat zet extra druk op de ketel.

In deze tijd is het tijd voor bezinning. Om rust te krijgen als het hectisch is om u heen, is het belangrijk om uzelf vragen te stellen. Wat voor boer of tuinder wil ik eigenlijk zijn? Past dat wat ik wil in mijn omgeving? Hoe goed ken ik eigenlijk mijn omgeving? Heb ik de juiste mensen om mij heen om mijn bedrijf door te ontwikkelen zoals ik dat wil? En, waar ben ik trots op?

Juist in deze tijden waarin we dichter bij elkaar willen en kunnen zijn, is het belangrijk dat we samen nadenken over deze vragen. Afstand nemen van de waan van de dag en de hectiek die er kan zijn. Het is goed om naar elkaar om te blijven kijken en elkaar ook te zien, want wat voor de een iets kleins is, kan voor degenen die het nodig hebben een groot gebaar zijn.

Juist in een roerige tijd is het belangrijk om elkaar te steunen en proberen te zoeken naar verbinding en elkaar dan vast te houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer