'2022 is het jaar van de kanteling'

2022 is in veel opzichten een bijzonder jaar. Het grootste boerenprotest ooit gehouden in Stroe, Johan Remkes die de angel wist te halen uit het gepolariseerde stikstofdebat en de start van de zoektocht naar het boerenperspectief.

%272022+is+het+jaar+van+de+kanteling%27
© Dirk Hol

Maar ook buiten de agrarische sector is het een bijzonder jaar. Als gevolg van de Russische inval eind februari in Oekraïne ontbrandde een oorlog op Europees grondgebied.

De oorlog zet de geopolitieke verhoudingen verder onder druk, net als de financiële, energie- en grondstoffenmarkten. Behalve hogere kosten, vergrootte de oorlog het bewustzijn. Voedselzekerheid werd ineens een thema, net als de noodzaak om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas.

De oorlog dwingt Europa een eigen geopolitiek beleid te voeren en beter te zorgen voor de eigen productie van energie, voedsel en grondstoffen. Dit besef kiemde al in de coronaperiode die we nu toch echt achter ons lijken te hebben gelaten.

De oorlog dwingt Europa een eigen geopolitiek beleid te voeren en beter te zorgen voor de eigen productie van energie, voedsel en grondstoffen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Zoomen we weer in op de agrarische sector, dan zie ik ook daar een voorzichtige kanteling ontstaan. De strijdbijl lijkt begraven. Het maakt plaats voor een besef om gezamenlijk aan de slag te gaan om invulling te geven aan het boerenperspectief.

De eerste gesprekken over een Landbouwakkoord waarin beschreven gaat worden wat voor land- en tuinbouw we in Nederland willen, zijn gestart. Volgens landbouwminister Piet Adema moet 2023 het jaar van de oplossingen zijn waarbij het verdienvermogen van boeren en tuinders centraal staat.

Als dat waar is, gaan we een interessant jaar tegemoet waarin boeren en tuinders eindelijk antwoord krijgen op de vraag: hoe kan het wel? Een nieuw begin van het einde van de veel te lang durende onzekere periode voor boeren en tuinders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer