'Oorlogssituatie heeft niet tot nieuwe waardering boeren geleid'

Het jaar 2022 loopt alweer ten einde. Een veelbewogen jaar. Het jaar van de oorlog in Oekraïne en het jaar van de omgekeerde vlaggen. De oorlog in Oekraïne heeft nog eens duidelijk gemaakt dat voedselzekerheid in de wereld niet vanzelfsprekend is. Als de export van een groot voedselproducerend land stilvalt, blijkt de voedselvoorziening kwetsbaar. Als de aanvoer van energie en andere grondstoffen hapert, rijzen de inputkosten de pan uit. Voedsel wordt onbetaalbaar, het eerst voor de allerarmsten.

%27Oorlogssituatie+heeft+niet+tot+nieuwe+waardering+boeren+geleid%27
© Dirk Hol

Je zou denken dat dit nieuwe waardering voor het werk van boeren met zich meebrengt. Niets bleek minder waar, toen de ingrijpende stikstofplannen in Nederland op tafel kwamen. Pijnlijk duidelijk werd hoe groot de kloof is tussen beleid en praktijk. Met de omgedraaide vlag als symbool van een sector in nood.

Ook in Brussel leek er even een opening om de uitwerking van de boer-tot-bordstrategie opnieuw tegen het licht te houden. Maar al snel kwam de Europese Commissie toch met vergaande voorstellen voor een natuurherstelwet en halvering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De natuurherstelwet verplicht tot het herstel van ecosystemen ook buiten Natura 2000. Lidstaten moeten zeventig jaar terugkijken in de tijd. Veengronden moeten worden vernat en 10 procent van het landbouwareaal moet uit productie. Waar is de aansluiting bij bestaande initiatieven in de sector waar behoud van biodiversiteit en voedselproductie hand in hand gaan?

Ook de wet voor halvering van gewasbescherming doorkruist de geïntegreerde aanpak waar de sector al jaren aan werkt. In plaats van te kijken naar het effect op het milieu, staren ze zich blind op een getal. Onze roep om een nieuwe effectenbeoordeling krijgt steeds meer bijval. Het voorstel voor een totaalverbod op gewasbescherming in kwetsbare gebieden moet van tafel.

Voor de stikstofcrisis in Nederland zie ik maar één oplossing: terugkomen op verkeerde beleidskeuzes in het verleden

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Ook in 2023 blijven we ons inzetten voor duurzame voedselzekerheid. Circulaire oplossingen zoals hergebruik van nutriënten uit dierlijke mest verdienen het om eindelijk groen licht te krijgen. Voor de stikstofcrisis in Nederland zie ik maar één oplossing: terugkomen op verkeerde beleidskeuzes in het verleden. En samen met boeren zoeken naar oplossingen. Wat betreft de nieuwe voorstellen vanuit de EU: een tweede stikstofcrisis moet tegen elke prijs worden voorkomen. Perspectief is nodig voor behoud van voedselproductie in eigen land.

In welke situatie we ons ook bevinden en welke gedachten ons ook bezighouden, in deze tijd mogen we bovenal zien op de komst van Gods Zoon.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer