'Stel een maximum aan wolvenroedels'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP. Hij is lid van de Europarlementscommissie voor landbouw.

%27Stel+een+maximum+aan+wolvenroedels%27
© Dirk Hol

Verscheurde pony's, kalveren en tientallen schapen. De schade door wolven loopt de laatste weken flink op. Dit knuffelproject van natuurliefhebbers is uitgegroeid tot een ware plaag. Nederland telde deze zomer al meerdere roedels, pakweg elf loslopende jonge wolven en minstens zestien welpen. U kunt wel inschatten waar deze snelle aanwas toe leidt: meer schade aan vee en wild.

Hoeveel wolven kan Nederland aan? Wolvenliefhebber Glenn Lelieveld vindt dat Nederland plaats heeft voor zelfs zestien roedels. Maar elke wolf eet 3 tot 4 kilo vlees, merg en ingewanden per dag. Wild, maar ook gewone landbouwhuisdieren. Dat lijkt me onaanvaardbaar veel dierenleed, veel boeren die hun schapen 's ochtends opengescheurd aantreffen en kinderen die hun pony badend in het bloed vinden. Bovendien, als een wolf vee aanvalt, doodt de wolf meer dieren dan dat hij er opeet.

Conflictarm samenleven van schapen met wolven, zoals de voorstanders willen, zie ik op deze aarde niet gebeuren. Ik verwacht weinig van biologen die beloven dat ze wolven kunnen 'trainen' om geen schapen te eten. Laat staan om de 800.000 schapen in Nederland te beschermen met alarmbelletjes en hekken.

Moet Johan Remkes ook hierbij komen bemiddelen?

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Wat helpt wel? Nederland hoeft maar te kijken naar omringende landen met soortgelijke overlast. Frankrijk, Duitsland en Zweden sturen jagers op pad om het aantal wolven te verminderen. Ze mikken vooral op problematische jonge mannetjes zonder territorium.

De Europese Commissie laat dit toe. Artikel 16 van de EU-habitatrichtlijn vraagt alleen dat de overheid elke twee jaar achteraf een overzicht stuurt naar Brussel.

Ook Nederland kan dus zo'n redelijk maximum stellen aan het aantal wolven of roedels. Overtollige exemplaren mogen dan worden gevangen voor een 'functie elders' of worden desnoods geschoten. Waarom doet Nederland dit dan nog niet? De kwestie-wolf lijkt me een typisch voorbeeld van de kloof tussen Randstad en platteland. Veel Randstedelingen beschouwen de wolf als een kroon op de natuur, waarschijnlijk vooral omdat ze er zelf geen last van hebben. In de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland waren in mei, juni en juli geen meldingen wolvenschade, aldus organisatie BIJ12. In de rest van het land: 73 meldingen, waarvan 39 bewezen door de wolf.

Als SGP roepen we de Nederlandse regering op om wolven te gaan beheren. Anders ontstaan er veel leed en schade aan vee en bepaalde wildstand, zoals de moeflons. Hoog tijd voor actie door ministers Christianne van der Wal en Piet Adema of anders door getroffen provincies zelf. Of moet Johan Remkes ook hierbij bemiddelen?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer