Nederlandse prei goed betaald in Duitsland

Door een beperkte aanvoer zijn de groothandelsprijzen voor Nederlandse prei in Duitsland met ruim 20 procent gestegen in aanloop naar de feestdagen.

Nederlandse+prei+goed+betaald+in+Duitsland
© Lé Giesen

Marktanalysebureau AMI meldt forse prijsstijgingen voor prei na de afgelopen vorstperiode toen in Nederland, België en ook in Duitsland niet meer kon worden geoogst. Na de vorst is met name in Duitsland de oogst blijven stilliggen vanwege een gebrek aan arbeidskrachten. Waarschijnlijk wordt deze in het nieuwe jaar pas weer hervat.

Op Duitse groothandelsmarkten werd vorige week Nederlandse prei verkocht voor 1,46 euro per kilo. Dat is een prijsstijging van 23 procent ten opzichte van de week daarvoor, berekent AMI. In vergelijking met de feestdagen van vorig jaar ligt de groothandelsprijs voor prei uit Nederland nu meer dan 30 procent hoger.


Consumentenvraag vlakt af

De gemiddelde consumentenprijs voor prei is deze week zo'n 2,40 euro per kilo. Dat betekent een plus van 25 procent in vergelijking met 2021 in dezelfde periode. De hogere prijs zorgt er wel voor dat de consumentenvraag naar prei afvlakt, constateert AMI. Ondanks diverse reclamecampagnes kopen Duitse consumenten nu 20 procent minder prei.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer