Limburgse teler oogst mooie winterprei dankzij gunstig groeiseizoen

Een medewerker van maatschap Van der Sterren in het Limburgse Maasbree rooit prei. 'Als het niet vriest en niet te nat is, kunnen we elke dag oogsten', zegt mede-eigenaar Germy van der Sterren.

Limburgse+teler+oogst+mooie+winterprei+dankzij+gunstig+groeiseizoen
© Lé Giesen

'De gematigde temperaturen van afgelopen zomer waren gunstig voor de groeiomstandigheden', geeft Van der Sterren aan. De meeste prei die het bedrijf rooit, wordt meteen verwerkt. 'We gaan pas in voorraad rooien als we langdurige vorst zien aankomen. Op dit moment zijn we ook prei aan het afdekken. Als het koud is geweest, kun je daarna weer sneller rooien.'

De Limburgse teler geeft aan dat het gewas voor april moet zijn gerooid vanwege kans op schot. De groente wordt dan vanuit de koelcel verwerkt. Het bedrijf rooit bijna jaarrond prei, behalve tussen half april en begin juni. 'In juni beginnen we weer met de prei die in februari geplant is.' Van der Sterren verbouwt jaarlijks 45 hectare prei en levert aan handelsbedrijf Seelen in het Limburgse Grubbenvorst.


Een trekker met voorlader laadt de prei op de wagen voor transport.
Een trekker met voorlader laadt de prei op de wagen voor transport. © Lé Giesen

'De prijzen trekken nu weer aan, maar het is de afgelopen tijd slecht geweest. De lage prijzen waren het gevolg van de goede opbrengsten door heel Nederland. Ook is het areaal van prei ten opzichte van vorig jaar uitgebreid. Door deze factoren was er veel meer aanbod dan vraag', concludeert Van der Sterren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer