Kunst en wetenschap komen samen op preiperceel

GROW is een video van een kunstproject dat zich afspeelt op een groot preiperceel bij Lelystad. Kunstenaar Daan Roosegaarde liet zich inspireren door nieuwe technologieën uit de lichtwetenschap die aantonen dat bepaalde kleuren licht de plantengroei kunnen bevorderen.

GROW is onderdeel van een Rabobank-kunstproject. Daan Roosegaarde heeft samen met ondermeer Wageningen University & Research (WUR) twee jaar lang gewerkt aan het project.

Plantenfysioloog Anja Dieleman van WUR onderzoekt het effect van de diverse kleuren licht op de groei en de gezondheid van een plant. 'Dit project levert niet alleen heel mooie beelden op van het preiveld maar laat mensen ook kennismaken met onze onderzoeken. In de video worden de planten beschenen met rode en blauwe lasers. Met ons huidige onderzoek binnen de glastuinbouw kijken we naar de resultaten bij planten door gerichte belichting met blauwe, rode of groene ledverlichting.'

Kunstmatige belichting van een vollegronds preiveld lijkt in eerste instantie vooral mooie beelden op te leveren. Maar akkerbouwer Dennis van de Weerd uit Lelystad hoopt dat kunstlicht in de toekomst ook een ander effect zal geven. 'Het schijnt dat je op deze manier bijvoorbeeld ook schadelijke ziektes en bacteriën kunt bestrijden. Dat was voor mij als biologische akkerbouwer wel een belangrijke reden om mee te doen met GROW. Deze ene opname zal geen effect hebben op mijn prei, maar ik sta absoluut open voor het idee om deze toepassingen van kunstlicht te onderzoeken.'Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer