Inagro: tripsresistentie heel belangrijk bij prei

De keuze voor een preiras dat minder tripsschade vertoont, wordt sterk beloond. Dit blijkt uit een proef van het Belgische onderzoeksinstituut Inagro waar dertien rassen werden vergeleken.

Inagro%3A+tripsresistentie+heel+belangrijk+bij+prei
© Han Reindsen

De referenties Poulton en Nunton, beide van het bedrijf Nunhems, voldeden goed. Maar ze vertoonden toch meer tripsschade dan Oslo (Enza), net als vorig jaar. Ook in deze proef bleek Darter (Bejo) de revelatie naar mindere vatbaarheid voor tripsschade. De vermelde rassen gaven allemaal een soortgelijke opbrengst.

Pluston (Nunhems) had bij de oogst voor Nieuwjaar last van opgroeiende wortels en was iets vatbaarder voor trips. Vooral voor roest. Het nieuwe Sureton (Nunhems) was kwalitatief goed, maar dit ras kon niet meekomen qua opbrengst en was gevoelig voor trips.

Droog en warm weer maakte van de tripsbestrijding opnieuw een uitdaging. Door tripsschade kon gemiddeld maar ruim 71 procent in de klasse Flandria worden gesorteerd. Darter, Defender (Bejo), LE-LA22 (Novisem), LE-LA32 (Novisem), Nunton, Oslo en Pluston sorteerden de meeste Flandria-prei. Darter, Defender en Oslo vertoonden de minste tripsschade.


Opbrengst

Er werd bij de proef geplant op 1 juli en 22 weken later geoogst, op 2 december. Doordat er niet werd beregend, bedroeg de opbrengst gemiddeld slechts 34,9 ton per hectare. Cherokee (Enza), Darter, Nunton , Oslo en Pluston gaven de hoogste opbrengst en LE-LA22, LE-LA41 (Novisem) en Sureton de laagste. De meeste rassen hadden nog groeipotentieel en konden gerust na Nieuwjaar worden geoogst.

Curling (Bejo), Defender, Isadora (Hazera) en Oslo bewaarden het best. LE-LA32 en Nunton bewaarden minder goed. Poulton groeide tijdens de bewaring het minst door.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer