Waakzaamheid voor prei en spruiten bij strenge vorst

Een verhoogde waakzaamheid bij prei- en spruitentelers is deze week geboden. Sneeuw maakt een beslissing moeilijk, meldt het Belgische onderzoeksinstituut Inagro.

Waakzaamheid+voor+prei+en+spruiten+bij+strenge+vorst
© Inagro

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) van België voorspelt een winterprik. Vooral in de nacht van dinsdag op woensdag is er kans op lage minimumtemperaturen. Afhankelijk van de sneeuwval en/of nachtelijke opklaringen kunnen de temperaturen flink zakken.

Bij een sneeuwtapijt (isolator) kan de warmte niet meer uit de bodem, wat lokaal tot lagere temperaturen kan leiden. Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot 5 graden Celsius. Maar daalt het kwik tot 10 graden Celsius, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool kan wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is ook hier geboden. Het ene ras is sterker dan het andere.


Afdekmateriaal

'Volg de weerberichten dus zeer goed op en leg je afdekmateriaal niet te ver weg. Als komende dagen blijkt dat de voorspellingen duidelijker neigen naar zeer strenge vorst, leg dan afdekmateriaal klaar op het veld (uitleggen en vastleggen aan een kant over lengte veld)', luidt het advies van Inagro

Het is ook een optie om voldoende te rooien en in de koelcel te bewaren, maar de natte veldomstandigheden laten dat niet overal toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer