Ben Haarman: 'Perpectief voor landbouw nog niet in zicht'

'Het perspectief voor de landbouw is nog niet in zicht.' Dat zegt regiobestuurder Ben Haarman van LTO Noord over een houtskoolschets van provincie Overijssel. De schets vormt de start voor de gesprekken over het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Provincie Overijssel zet erin uiteen hoe zij de Overijsselse aanpak voor zich ziet.

Ben+Haarman%3A+%27Perpectief+voor+landbouw+nog+niet+in+zicht%27
© Léonie Vaarhorst

Veel zaken blijken nog onbekend en onduidelijk, schrijft LTO aan de provincie in een eerste reactie op de houtskoolschets. 'De opgaven zijn nog niet concreet en datzelfde geldt voor het beschikbare instrumentarium', licht Haarman toe.

Volgens de regiobestuurder is zicht op perspectief namelijk het allerbelangrijkste. 'Perspectief voor de landbouw is voor een gezond platteland cruciaal. Ook de provincie ziet dit perspectief als een basisvoorwaarde en dat is terecht.'


Onontkoombaar

De provincie schrijft in de houtskoolschets echter ook dat er 'onontkoombare opgaven' zijn. Die onontkoombaarheid heeft de provincie ontleend aan het rijksbeleid, namelijk de kamerbrieven die dit jaar zijn verschenen. Die brieven pakken volgens de organisatie desastreus uit voor de landbouw en leiden tot een koude sanering. 'Het woord onontkoombaar bergt in zich dat het onvermijdelijk is en ook niet onderhandelbaar. Als onontkoombare doelen leiden tot onvoldoende perspectief valt de grondslag van het PPLG weg', zo staat in de reactie van LTO.

Passend grondbeleid van provincie is voor onze sector onmisbaar

'De provincie moet de randvoorwaarden scheppen waarbinnen agrarische ondernemers hun bedrijf kunnen exploiteren, verdienvermogen creëren en hun eigen toekomst kunnen bepalen. Naast randvoorwaarden is een passende gereedschapskist noodzakelijk. Dat moet ondernemers handelingsperspectief bieden', stelt Haarman.


Andere sectoren

LTO is tevens van mening dat de provincie ook maatregelen en opgaven voor andere sectoren moet opnemen in het PPLG en andere programma's. 'Wil je met elkaar de blik vooruit kunnen houden, dan moet dat gelijktijdig en naar evenredigheid gebeuren. Volgens ons kan dat alleen als je dit vastlegt in één programma: het PPLG', aldus Haarman.

Belangrijk is volgens Haarman dat ook de landbouw over voldoende grond kan beschikken. In de houtskoolschets is sprake van claims voor natuur en bos en zones van 100 meter langs beekdalen. 'Elk ruimtebeslag op landbouwgrond verslechtert het perspectief van de agrarische sector.Tegelijkertijd wil de provincie toe naar een grondgebonden, extensievere, natuurinclusieve landbouw. Dan heeft de landbouw alle grond zelf hard nodig.'


Niet rond te rekenen

Extensivering en meer grondgebondenheid is volgens hem financieel niet rond te rekenen. Passend grondbeleid van de provincie is dus onmisbaar. Grond moet namelijk in financiële termen bereikbaar zijn.

Vervolgens is er de vraag welk flankerend beleid de overheid hierbij levert. Dan gaat het volgens LTO om verdienmodellen en het belonen van maatschappelijke diensten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer