Raad van State helpt Overijsselse boeren zonder natuurvergunning

Provincie Overijssel hoeft van de Raad van State geen nader onderzoek te doen naar de bedrijfsvoering van acht Overijsselse boeren. De rechtbank in Zwolle eiste dat onderzoek om na te gaan of de boeren terecht zonder natuurvergunning beweiden en bemesten.

Raad+van+State+helpt+Overijsselse+boeren+zonder+natuurvergunning
© Twan Wiermans

Dat oordeel kwam na een verzoek om handhaving van milieuorganisatie MOB. De Raad van State besliste vrijdag dat de provincie vooralsnog niets hoeft te doen. Reden daarvoor is een uitspraak die de raad onlangs deed in een vergelijkbare zaak over beweiden en bemesten. Het oordeel van de Zwolse rechtbank is daardoor achterhaald. Dat oordeel is nu geschorst door de raad en wordt mogelijk begin volgend jaar vernietigd door de raad.

Volgens de provincie gebeurt er niets illegaals bij de acht Overijsselse boeren. Een natuurvergunning is niet nodig vanwege bestaande oude rechten op beweiden en bemesten. Een vergunning of een toelating op grond van een geldend bestemmingsplan is voor de provincie al voldoende om de rechten van de boeren vast te stellen. De raad heeft die opvatting in zijn recente uitspraak ondersteund.


Bestemmingsplan

MOB bestrijdt die opvatting en vond daarvoor eerder steun bij de Zwolse rechtbank. Niet de voor een peildatum in het verleden vergunde of met een bestemmingsplan gelegaliseerde toestemming is bepalend, aldus MOB, maar de feitelijke situatie bij een veehouderij.

Het kan namelijk zijn dat er meer is vergund dan feitelijk nodig was. In dat geval is er latente stikstofruimte ontstaan die weer ingenomen moet worden, als het aan MOB ligt. Volgens de milieuorganisatie kan zo het stikstofprobleem serieus worden aangepakt.

De Raad van State besliste onlangs dus anders. Die gaat uit van een legale of vergunde situatie. Dat werd vrijdag opnieuw bevestigd. Op 24 januari houdt de raad een vervolgzitting. De verwachting is dat het oordeel van de Zwolse rechtbank daarna definitief sneuvelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer