Advocaat: 'Overijssel koopt tijd voor PAS-melders'

'De provincie koopt tijd, zodat ze niet hoeft te handhaven bij PAS-melders', zegt GVK-advocaat Charles van Mierlo. Hij doet dat naar aanleiding van een oplossing die de provincie heeft bedacht rond de problemen met deze groep.

Advocaat%3A+%27Overijssel+koopt+tijd+voor+PAS%2Dmelders%27
© Twan Wiermans

De provincie moet vanwege rechterlijke uitspraken tegen haar zin handhavend optreden tegen PAS-melders (Programma Aanpak Stikstof). De afgelopen maanden bleken mogelijke oplossingen telkens stuk te lopen op regels rondom staatssteun en juridische onzekerheid, mede omdat de provincie slechts in uitzonderlijke gevallen het extern salderen toestaat.

Vorige week kwam de provincie toch met een voorlopige oplossing. Voor het komend jaar is stikstofruimte gevonden door in 2023 bij eigen landbouwgronden een bemestingsverbod in te stellen. De pachtgronden van de provincie worden jaarlijks na een inschrijvingsronde voor de duur van een jaar uitgegeven. Beweiden is op deze gronden wel mogelijk. Hierdoor ontstaat een tijdelijke reductie van stikstofuitstoot die de provincie kan gebruiken om af te kunnen zien van handhaving bij PAS-melders.


Juridisch houdbaar

Volgens de provincie gaat het om tijdelijke oplossing met nadelen, maar wel met juridische houdbaarheid en die niet in strijd is met staatssteunregels. Aan die juridische haalbaarheid twijfelt Van Mierlo echter.

'Het lijkt me lastig om aan te tonen dat minder bemesten van bepaalde percelen leidt tot de benodigde vermindering van de depositie van stikstof. Dat zal de provincie met exacte berekeningen duidelijk moeten maken. Waarschijnlijk ook nog per individueel bedrijf.'


Kritische rechter

Als er tegen de oplossing van provincie Overijssel zou worden geprocedeerd, dan gaat een rechter volgens Van Mierlo kritisch kijken: 'Dat hebben we bij vorige procedures zoals bijvoorbeeld bij de emissievrije stalsystemen ook gezien.'

Volgens de jurist koopt de provincie tijd. Het kan een oplossing zijn voor 2023. 'Stel dat er een procedure wordt aangespannen, dan duurt het zeker tot najaar 2023 voordat er een definitieve beslissing is. Ik denk dat de provincie hoopt dat stikstofminister Christianne Van der Wal voor die tijd een definitieve oplossing voor de PAS-melders heeft.'


Geen legalisatie

Van Mierlo geeft aan dat de tijdelijke oplossing van Overijssel PAS-melders op dit moment bovendien niet legaliseert. Dat geeft de provincie in haar berichtgeving ook aan. Pas wanneer een dalende stikstofdepositie juridisch kan worden aangetoond en daarmee het halen van natuurdoelen is geborgd, kunnen er vergunningen worden verleend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer