Rabobank verwacht einde aan melkkrapte

Mede als gevolg van een hogere melkproductie in de EU en de Verenigde Staten komen vraag en aanbod van melk dichter bij elkaar. Voor Europa betekent dit dat de noteringen meer worden blootgesteld aan de wereldmarkt, hoewel de export beperkt blijft. De melkprijzen zullen vanaf begin 2023 iets dalen, maar blijven in Nederland op hoog niveau.

Rabobank+verwacht+einde+aan+melkkrapte
© Tony Tati

Dat meldt Daniëlle Duijndam, zuivelanalist bij de Rabobank op basis van de kwartaalupdate van de bank. Ze ziet dat vanaf het derde kwartaal van dit jaar de melkproductie in Europa en de Verenigde Staten is gestegen.

In de landen van de EU en het Verenigd Koninkrijk was de melkproductie dit derde kwartaal hoger dan het tweede kwartaal in 2022 en gelijk aan dezelfde periode in 2021. Melkveehouders wilden, gezien de melkprijs, de productie op peil houden, ondanks de hoge voerkosten. Als gevolg van droogte, lage voorraden, hoge voerkosten en de oorlog in Oekraïne worden door Rabobank ook voor 2023 hoge voerkosten verwacht.

Voor Nederland was er in het derde kwartaal van 2022 een plus van 2,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, voor oktober was zelfs een stijging van 4,6 procent te zien ten opzichte van oktober 2021. Mede doordat de zuivelconsumptie als gevolg van de inflatie in Nederland en Europa wordt gedrukt, is het marktevenwicht omgeslagen van een licht tekort naar een licht overschot. Daarbij speelt dat in Europa en de Verenigde Staten in het vierde kwartaal de melkproductie verder stijgt.

Het kan zomaar dat kopers bij een lagere melkprijs weer willen kopen

Daniëlle Duijndam, zuivelanalist bij de Rabobank

Kopers afwachtend

Duijndam verwacht dat er volgend jaar een nieuw evenwicht ontstaat. 'Kopers zijn afwachtend. Het kan zomaar dat ze bij een lagere melkprijs weer willen kopen. Op die manier kunnen vraag en aanbod weer in balans komen.'

Ook elders in de wereld lijkt er sprake van een overschot. De Rabobank-analist verwacht dat de melkproductie in de zeven grootste exporterende landen volgend jaar gaat stijgen met 1 procent.
Volgens Duijndam is de verwachte daling van de melkprijs door veel Nederlandse verwerkers uitgesteld naar begin 2023. Ze denkt dat dit ook komt door de concurrentie tussen zuivelverwerkers. Met een goede prijs hopen die verwerkers melkleveranciers te houden en te werven.


Betere liqiditeit

Marijn Dekkers, specialist melkveehouderij bij Rabobank denkt dat de melkprijs in 2023 gemiddeld gezien toch nog op hetzelfde niveau kan liggen dan in 2022, zo stelde hij dinsdag tijdens een webinar van Nieuwe Oogst en Rabobank. 'In december kan die wel eens een dubbeltje lager liggen, gemiddeld is het niveau nog wel goed.'

Volgens Dekkers betekent de hogere melkprijs een betere liquiditeit. 'Bij een gemiddelde melkprijs van 56 cent, zoals dit jaar, hebben melkveehouders 7 tot 10 cent over aan marge. Dit wordt vaak gebruikt voor achterstallige investeringen, fosfaatrechten of het opbouwen van een buffer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer