Rabobank verwacht einde aan zuivelkrapte in 2023

Met een stijging van 1 procent in de zeven grootste zuivelexportregio's in 2023 lijkt er een einde te komen aan de krappe melkaanvoer en wordt de daling van 0,8 procent in 2022 gecompenseerd. Dat verwacht zuivelanalist Daniëlle Duindam van Rabobank. Voor 2023 wordt in Nederland een melkprijs tussen de 45 en 55 euro verwacht.

Rabobank+verwacht+einde+aan+zuivelkrapte+in+2023
© Twan Wiermans

Volgens Duindam komt de groei in de wereldwijde melkproductie door een groei in nagenoeg alle exportregio's, behalve Australië. Dat land kampt in het lopende kwartaal, net als Nieuw-Zeeland, met een door het weer verstoorde productie.

Zo was de lente in Nieuw-Zeeland koud en nat. Hier zijn ze wel met een inhaalslag bezig, voor Nieuw-Zeeland wordt een licht stijgende melkproductie verwacht voor 2023. In de EU en de Verenigde Staten is voor het vierde kwartaal van 2022 al een productietoename te zien.

De groei van de Amerikaanse melkproductie loopt vlot en boekt sinds juli weer positieve groeicijfers op jaarbasis. De grotere melkaanvoer wordt gedreven door een verbetering van de productie per koe en een toename van ongeveer 40.000 dieren in de Amerikaanse melkveestapel. Maar het aantal vaarzen is nog beperkt.


Druk op zuivelnoteringen

Zoals de bank verwachtte, liet de melkproductie in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk in het derde kwartaal een vlakke lijn zien op jaarbasis. In de afgelopen maanden is het marktevenwicht hier omgeslagen van een situatie met een klein tekort naar een licht overschot. Daarbij drukt de inflatie op de zuivelconsumptie. Hierdoor concurreert de Europese zuivelmarkt meer met de wereldzuivelmarkt, wat een drukkend effect heeft op de zuivelnoteringen.

Volgens Rabobank zorgde de milde herfst voor een lang weideseizoen en maakte dit een extra snede in het najaar mogelijk. Gunstig voor de voervoorraden. Die waren in de zomer beperkt door de droogte, met name in landen als Frankrijk en Italië. De flink gestegen melkprijzen in de zomermaanden dragen ook bij aan de stijgende melkaanvoer.

Voor zowel het vierde kwartaal van dit jaar als het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht de bank een stijging van de melkproductie op jaarbasis. Dit komt voornamelijk door de lage productiecijfers van vorig jaar en betere kwaliteit van ruwvoer.


Lagere spotprijzen

Spotprijzen bevinden zich momenteel op een lager niveau dan de EU-noteringen. Dit is een indicatie voor een mogelijke correctie naar beneden van de EU-noteringen. Daarnaast is er door inflatie ook veel onzekerheid in de markt. Rabobank verwacht dat de noteringen in het eerste kwartaal van 2023 een beweging naar beneden maken, maar wel op hoog niveau blijven.

In Nederland is de verwachte daling van de melkprijs uitgesteld naar begin volgend jaar. Een factor die hieraan bijdraagt, is de strijd om melk tussen zuivelverwerkers. Om leden of leveranciers aan zich te binden, kan het neerzetten van een hoge melkprijs bijdragen aan de afweging om over te stappen. De melkprijs krijgt begin volgend jaar een correctie naar beneden. Voor het gehele jaar zullen de melkprijzen tussen de 45 euro en 55 euro per 100 kilo melk uitkomen.


Webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak

Nieuwe Oogst organiseert samen met Rabobank het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak. Als melkveehouder heb je een rol in gebiedsproces(sen) in jouw omgeving. Maar hoe vul je die rol in? En hoe kan gebiedsgerichte aanpak bijdragen aan het oplossen van stikstofproblemen in jouw regio? Onder meer over deze vragen gaan de gasten in gesprek. Ze delen hun ervaringen en vertellen wat het je bedrijf kan opleveren. Met medewerking van melkveehouders Corné Sijben en Harrold Liebeton, melkveehouder en gebiedsregisseur Albert van Burgsteden en Rabobank kring Friesland-directeur Jelmer Algra. Meld je aan voor het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak, 6 december van 20 tot 21.30 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer