Leveranciers Vreugdenhil stappen naar geschillencommissie

Een groep melkveehouders die melk leveren aan Vreugdenhil Dairy Foods (VDF), stapt naar de Geschillencommissie Oneerlijke Handelspraktijken Landbouw- en Voedselvoorzieningsketen. Ze zijn ontevreden over de manier waarop VDF eenzijdig maandelijks de melkprijs mag vaststellen en veranderen.

Leveranciers+Vreugdenhil+stappen+naar+geschillencommissie
© Vreugdenhil

De groep ondernemers, verenigd in de leveranciersvereniging Holland Dairy Producers (HDP), heeft de directie van VDF naar eigen zeggen herhaaldelijk verzocht om duidelijkheid te geven over de melkprijssystematiek en de maandelijkse melkprijsbepaling. Volgens de melkveehouders komt die onderbouwing niet, maar wordt steevast gesteld dat de melkprijs marktconform is. Volgens HDP-voorzitter Dick van Selm krijgen de leveranciers zelfs geen uitleg over hoe de basiswaarde van de melk is berekend en hoe de ontwikkelingen in de afzetmarkt precies invloed hebben op de prijs.

'Het moet nu door de geschillencommissie worden beantwoord of Vreugdenhil Dairy Foods zich aan de Wet oneerlijke handelspraktijken houdt en eenzijdig maandelijks de melkprijs voor ons als leveranciers mag vaststellen en veranderen', zegt Van Selm.


Afspraken

De Wet oneerlijke handelspraktijken is in november 2021 ingevoerd. Deze wet bepaalt dat grotere afnemers niet eenzijdig wijzigingen mogen doorvoeren als het gaat om afspraken met leveranciers over bijvoorbeeld volumes, leveringstijden, betalingsvoorwaarden en prijzen van de leveringen.

Van Selm: 'Het is te gek voor woorden dat je anno 2022 als leverancier en verkoper van de melk geen enkele invloed hebt op je eigen verkoopprijs. Die wordt volledig bepaald door de afnemer van de melk. Draait de fabriek goed en worden de winsttargets behaald, dan is er ruimte om de melkprijs op te krikken. Maar draait de fabriek matig of slecht, dan krijg je als leverancier een mindere melkprijs.'


Nu hoogste melkprijs

Volgens de HDP-voorzitter zouden leveranciers moeten kunnen vertrouwen op het ondernemerschap en de goede bedoelingen van de zuivelfabriek. VDF voert nu de ranglijst van de Nederlandse melkprijzen aan. Van Selm: 'We praten niet over de laatste cent, maar over een transparant systeem waarmee onze melkprijs wordt bepaald.'


Webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak

Nieuwe Oogst organiseert samen met Rabobank het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak. Als melkveehouder heb je een rol in gebiedsproces(sen) in jouw omgeving. Maar hoe vul je die rol in? En hoe kan gebiedsgerichte aanpak bijdragen aan het oplossen van stikstofproblemen in jouw regio? Onder meer over deze vragen gaan de gasten in gesprek. Ze delen hun ervaringen en vertellen wat het je bedrijf kan opleveren. Met medewerking van melkveehouders Corné Sijben en Harrold Liebeton, melkveehouder en gebiedsregisseur Albert van Burgsteden en Rabobank kring Friesland-directeur Jelmer Algra. Meld je aan voor het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak, 6 december van 20 tot 21.30 uur.

Volgens Michiel Scherders, bestuurslid en woordvoerder van HDP, wenst VDF voorzichtig mee te werken aan de ontwikkeling van een benchmarkmodel om naast de uitbetalingsprijs te leggen. 'Maar VDF wil deze benchmark absoluut niet leidend laten zijn voor de melkprijsbepaling, zoals tijdens de afgelopen leveranciersvergaderingen ook nog eens duidelijk is gesteld. Als reden wordt gegeven dat de continuïteit van de fabriek in het geding zou kunnen komen, wanneer de prestaties van de verwerking en sales tegenvallen.' Hij vindt het niet langer acceptabel om bij mindere prestaties van de afnemer de melkprijs voor de leverancier de sluitpost is.

Wel heeft VDF, mede onder druk van HDP, enige veranderingen in de omgang met leveranciers doorgevoerd. Zo zijn de algemene voorwaarden een half jaar voor de start van het nieuwe jaar gecommuniceerd en wordt met ingang van 2023 de maandelijkse melkprijs vooraf of aan het begin van de maand van levering vastgesteld. Dat gebeurt nu nog maandelijks tien dagen na afloop van de maand waarin de melk is geleverd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer