ZuivelNL verhoogt contributie halve cent per 100 kilo melk

ZuivelNL verhoogt de contributie met een halve cent per 100 kilo melk voor melkveehouders en eenzelfde bedrag voor zuivelverwerkers. Het is de eerste keer sinds 2015 dat de contributie wordt verhoogd.

ZuivelNL+verhoogt+contributie+halve+cent+per+100+kilo+melk
© Pixabay

Dat werd woensdag besloten tijden de algemene vergadering van ZuivelNL, waarin door de leden van DDB, LTO, NMV en NZO de begroting werd goedgekeurd. Met de contributieverhoging betalen melkveehouders 5,5 cent per 100 kilo melk en verwerkers 2,5 cent. De vergadering vindt zeker in deze roerige tijden een sterke ketenorganisatie van belang voor melkveehouders en zuivelverwerkers.

ZuivelNL-voorzitter Arjan Schimmel: 'Eind 2020 werd bewust gekozen voor het doorvoeren van bezuinigingen in plaats van contributieverhoging. De organisatie moest eerst op orde worden gebracht en pas daarna kon contributieverhoging op de agenda komen.'

ZuivelNL versterkt de Nederlandse zuivelketen met respect voor mens, dier, milieu en maatschappij, geeft hij aan. 'Met de goedgekeurde begroting kunnen we weer volop invulling geven aan deze missie, waarbij we met gezamenlijke initiatieven toegevoegde waarde creëren.'


11,2 miljoen euro

Uit de begroting blijkt dat ZuivelNL voor 2023 een te besteden budget van 11,2 miljoen euro heeft. De algemene reserve is begroot op 1,36 miljoen euro en blijft daarmee boven het door het bestuur vastgestelde minimum van 1,2 miljoen euro. Nieuw in 2023 is het extra budget dat is opgenomen voor het thema verdienvermogen en budget voor de collectieve aanpak rond stikstof, klimaat, water en mest.

Vanuit Onderzoek & Innovatie (O&I) starten in 2023 de praktijkgerichte en integrale onderzoeken op basis van ideeën van melkveehouders. 'Melkveehouders investeren via ZuivelNL jaarlijks zo'n 2 miljoen euro in onderzoek en innovatie. We vinden het belangrijk dat we aansluiten op de praktische vragen en komend jaar willen we dat zeker herhalen', aldus directeur Hubert Andela van ZuivelNL.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer