Flevolandse akkerbouwer ploegt laatste hectares over de vorst

Terwijl Martijn Kamp in het Flevolandse Rutten het laatste perceel voor dit jaar ploegt, daalt het kwik om negen uur 's ochtends naar -8,4 graden aan de grond.

Flevolandse+akkerbouwer+ploegt+laatste+hectares+over+de+vorst
© Niels van der Boom

De akkerbouwer is positief verrast dat het ploegen nog zo mooi gaat. 'Op de kopakker heeft de ploeg wat moeite om de grond in te komen, maar vervolgens gaat het prima.' Kamp Agro, het akkerbouwbedrijf dat Martijn Kamp met zijn broer, vader en oom runt, heeft het ploegen deze week hervat toen de vorst intrad. 'Dit is het laatste perceel voor dit jaar', legt hij uit.

'Hier hebben tulpen gestaan, waarna we een groenbemester hebben ingezaaid, die goed is geslaagd. Vlak voor het ploegen is hij geklepeld, omdat de lange stengels van de bladrammenas anders te veel stropen. Volgend jaar komen hier pootaardappelen.'


Verweren

Met 18 procent afslibbaarheid is het zeker niet de zwaarste grond, al is de grond hier erg bont. Toch ziet Kamp deze het liefst omliggen in de winter. 'Dan krijgt de grond de kans om te verweren en de aansluiting met de ondergrond is merkbaar beter. We hebben circa 250 hectare onder de ploeg, waarvan we 70 hectare in het voorjaar ploegen. Ook voor de werkspreiding is het prettig om nu al wat te doen.'


De 240 pk Fendt 724 is uitgerust met stapwielen. Vanwege de harde grond zijn de spades nu ingeschoven.
De 240 pk Fendt 724 is uitgerust met stapwielen. Vanwege de harde grond zijn de spades nu ingeschoven. © Niels van der Boom

De 240 pk Fendt 724 is sinds dit jaar uitgerust met stapwielen, voor meer grip bij het bovenover ploegen. Ze zijn ontwikkeld en gebouwd door akkerbouwer Enthoven uit Zeewolde. Kamp heeft de spades nu ingeschoven. 'De grond is eigenlijk te hard, ze komen bijna niet in de grond', weet hij uit ervaring.

'Dit perceel heeft een betonnen kavelpad. Ook dan is het niet handig, maar op andere percelen hebben we er zeker veel voordeel van ondervonden. Een bijkomend voordeel is dat je zonder stapwielen comfortabeler in de cabine zit. Anders hobbelt het toch wat meer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer