Noord-Hollandse teler oogst redelijke boerenkool

Boerenkoolteler Ard Ruiter uit het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp zit volop in het oogstseizoen. De opbrengst is ondanks het 'rare' groeiseizoen tot nu toe redelijk.

Noord%2DHollandse+teler+oogst+redelijke+boerenkool
© John Oud

'Het moet wel kouder worden, het is nog maar november', zegt Ruiter. 'Over de opbrengst heb ik geen reden tot klagen, maar het was wel een raar groeiseizoen. De vroege boerenkool heeft te lijden gehad van de nattigheid. Bij de latere kool valt de schade tot nu toe mee.'

De boerenkoolteler is in september begonnen met oogsten. 'We zijn nog niet op de helft, ongeveer 40 procent is nu van het land. Van in totaal 50 hectare moeten we nog 30 hectare oogsten.' Meestal loopt de oogst door tot ongeveer 1 februari. 'Bij een zachte winter kun je oogsten tot eind februari of begin maart.'


Nog geen vorst

De Noord-Hollandse boerenkool heeft dit jaar nog geen vorst gehad. 'Onze percelen liggen tussen de Noordzee en het IJsselmeer. De eerste koude nachten zijn meestal in het oosten van het land', weet de teler. 'Hoe kouder, hoe beter. Al kan kou wel ten koste gaan van de kwaliteit. Toch kun je na 4 of 5 graden vorst nog goede boerenkool oogsten.'

Ruiter maakt zich zorgen over de terugdringing van het aantal beschikbare gewasbeschermingsmiddelen. 'Dit seizoen heeft het gewas zich er goed doorheen geslagen, maar in een jaar met een hogere ziektedruk kun je een stuk minder ingrijpen. Gelukkig was bijvoorbeeld de luizendruk in deze regio laag.' Het bedrijf levert de boerenkool aan verschillende groentesnijderijen. Daarvan wordt 90 procent afgezet via vaste contracten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer