Rivierenland roept fruittelers op 'verstandig' te beregenen

Waterschap Rivierenland roept fruittelers in de Betuwe op verstandig om te gaan met het beschikbare water wanneer ze hun fruitbomen beregenen om vorstschade te voorkomen.

Rivierenland+roept+fruittelers+op+%27verstandig%27+te+beregenen
© Twan Wiermans

Water is alweer schaars, stelt waterschap Rivierenland vast. Na een natte februari met storm, kwel en zware neerslag, is maart uitzonderlijk droog en zonnig. De hoge waterstanden van februari maakten plaats voor grondwaterstanden en rivierwaterstanden die laag zijn voor de tijd van het jaar. Bij Lobith blijft de Rijn voorlopig laag rond 7,50m +NAP. Scheepvaartverkeer ondervindt hier en daar al hinder.

Rivierenland zet altijd in aanloop naar het groeiseizoen per 1 april met stuwen het hogere zomerpeil op. Soms iets hoger, in voorbereiding op de grote vraag naar water in de akkerbouw en de fruitteelt. Momenteel is dat laatste vanwege de droogte een uitdaging: water moet vanuit de rivier ver omhoog worden gepompt en onderweg zakt water weg in de bodem. Tegelijk bloeien de eerste fruitbomen en is er nachtvorst in aantocht.


Kwetsbare teelten

Rivierenland raadt telers daarom aan om hun beregening onderling af te stemmen en te doseren, dan wel te beperken tot de meest kwetsbare teelten. 'Wanneer telers verstandig beregenen, heeft het waterschap meer ruimte om water aan te blijven voeren. Het waterschap levert zo veel mogelijk maatwerk per gebied of teelt.'

Volgens Bert den Haan, fruitteler en bestuurder bij NFO en waterschap Rivierenland, is dat niet zo simpel, omdat iedere fruitteler bij vorst wil beregenen. 'Je kunt dan niet, zoals in een droge zomer, om beurten beregenen.'


Zorgen over water

Toch maakt Den Haan zich wel degelijk zorgen over de beschikbaarheid van voldoende water voor de fruitteelt in het rivierengebied. Hij stelt dat er in de regio nog steeds nieuwe boomgaarden, pompen en beregeningsinstallaties bijkomen, met tientallen hectares per jaar.


Daarnaast zullen nieuw aangewezen waterwingebieden op termijn ook steeds meer aan het gebied onttrekken. 'Ondertussen worden de weersomstandigheden steeds grilliger en krijgen we vaker te maken met periodes van droogte.'


Water verdelen

Fruittelers denken volgens Den Haan te gemakkelijk dat het waterschap altijd maar voor voldoende water kan zorgen. Hij vindt dan ook dat telers afspraken moeten maken hoe ze er met elkaar voor kunnen zorgen dat ze het water goed verdelen.

Daarnaast stelt hij dat waterschap, telers en waterbedrijven met elkaar in gesprek moeten om te zien hoe er meer water in het gebied kan komen en hoe het moet worden vastgehouden: 'Anders komt het op termijn niet goed.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer