Nachtvorst+vernietigt+derde+van+de+Franse+wijnoogst
Nieuws
© Hans Prinsen .nl

Nachtvorst vernietigt derde van de Franse wijnoogst

Een reeks nachten met strenge vorst heeft de Franse wijnoogst gedecimeerd. Ten minste een derde van de productie dit jaar is verloren gegaan. Het kost de wijnboeren bijna 2 miljard euro, maakte de Franse koepelorganisatie van boeren FNSEA bekend.

Volgens secretaris-generaal Jerôme Despey van de federatie is de schatting tot stand gekomen na consultatie met alle spelers. De minister van Landbouw Julien Denormandie sprak maandag al van 'waarschijnlijk de grootste landbouwcatastrofe van het begin van de 21e eeuw'. De overheid werkt aan een noodplan.


Dit weekeinde was al duidelijk dat honderden boerderijen zijn getroffen. Wijnbouwers in de Bourgogne of in het Rhônedal verwachten een vrijwel volledig mislukte oogst. Zo spreekt een wijnboer in het departement Landes van minstens 90 procent verlies.

Na vrij milde en lenteachtige temperaturen eind maart, daalde een reeks nachten het kwik tot onder nul. Boeren stookten onder meer vuurtjes of staken kaarsen aan in hun velden om hun wijnstokken tegen de vorst te beschermen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer